Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik forberedt på å bli stanset av dommeren

Partene på befaring på Ila fengsel i dag.

TIL KAMP MOT ISOLASJON: Advokat Øystein Storrvik og hans kollega Mona Danielsen på vei ut av Ila fengsel etter dagens befaring. Mens et lass med isolasjon ble kjørt inn på Ila fengsel i ettermiddag, kom partene fra befaringa om Breiviks soningsforhold ut av fengselet.
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TIL KAMP MOT ISOLASJON: Advokat Øystein Storrvik og hans kollega Mona Danielsen på vei ut av Ila fengsel etter dagens befaring. Mens et lass med isolasjon ble kjørt inn på Ila fengsel i ettermiddag, kom partene fra befaringa om Breiviks soningsforhold ut av fengselet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BÆRUM (Dagbladet): Retten var i dag på et lukket rettsmøte i Ila fengsel der Anders Behring Breivik sonet fram til 2013.

- Vi har sett på forholdene og fått demonstrert viktige ting, rutiner som er viktig for rettssaken. Retten mente dette måtte vises for lukkede dører, sier Breiviks prosessfullmektig, Øystein Storrvik, til Dagbladet.

Partene var inne i fengselet i nærmere tre timer før de kom ut igjen. Siden rettsmøtet var lukket for pressen, hadde verken Storrvik eller regjeringsadvokat Marius Emberland så mange detaljer å komme med på utsiden.

- Det var et lukket rettsmøte jeg ikke har anledning til å si noe fra. Men det sier seg selv at vi har sett på fasilitetene, rutiner og begrunnelser for rutiner, sier Storrvik, som sier dette er sakens kjerne.

Området som den dømte terroristen disponerte, har vært under ombygging, men skal ha blitt rekonstruert med tanke på befaringen, ifølge NTB.

- Snakket mye I morgen starter den sivile rettssaken der massedrapsmannen Anders Behring Breivik saksøker staten for brudd på menneskerettighetene. Siden pågripelsen 22. juli 2011 har Breivik sittet isolert. Saken går i en gymsal inne i Skien fengsel. Det er et strengt sikkerhetsregime rundt saken som skal vare frem til fredag. Storrvik sier til Dagbladet at han og hans klient Anders Behring Breivik har forberedt seg på vanlig måte i forkant av saken.

- Forberedelsene har vært på mest mulig vanlig måte med forberedelse av saken og hans forklaring, sier Storrvik.

Advokaten får treffe sin klient i et rom der de skilles med en glassvegg. Onsdag er det satt av tre timer og 15 minutter til hans forklaring.

- Er Breivik klar over at han kan bli klubba ned av dommeren dersom han ikke holder seg til hva saken gjelder?

- Ja, vi har snakket mye om det, det er klart. Jeg ønsker ikke å foregripe hans forklaring. Det som er relevant for saken kan dekkes innenfor de tre timene, sier Storrvik.

- Hva er Breiviks viktigste budskap?

- Det ønsker jeg ikke å foregripe. Det vi fokuserer på er soningsforholdene, sier Storrvik.

- Dette er en sak som er veldig viktig for ham, fortsetter advokaten.

Forskjell fra Skien Storrvik sier til NTB at soningsforholdene i Ila fengsel er noe annerledes enn forholdene i Telemark fengsel avdeling Skien, der han nå soner på avdeling for særlig høy sikkerhet.

- Nå soner han i Skien, og det har vært noen lettelse den siste tida som har slått ut der nede, sier Storrvik til Dagbladet.

Målet med dagens befaring er at retten skal få se soningsforholdene med egne øyne og med det danne seg et grunnlag til sin vurdering av saken.

Regjeringsadvokat Emberland mener befaringen var nødvendig for retten. Han mener forholdene er helt i overenstemmelse med hvordan de ser saken - at de ikke bryter med menneskerettighetene.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram