INVITERT TIL BRÜSSEL:  Anders Behring Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra reiser til Brüssel i neste måned, blant annet for å snakke om Breiviks radikalisering.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
INVITERT TIL BRÜSSEL: Anders Behring Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra reiser til Brüssel i neste måned, blant annet for å snakke om Breiviks radikalisering. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Breivik-forsvarere invitert til EU-parlamentet

Vibeke Hein Bæra skal fortelle nytt EU-panel om erfaringene fra 22. juli-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I begynnelsen av desember reiser Anders Behring Breiviks tidligere forsvarer Vibeke Hein Bæra reiser til Brüssel for å holde et foredrag for «World Group of Extremism and Population», ei gruppe innenfor EU-parlamentet.

Forsvarerne ble invitert ned av parlamentet for å snakke om erfaringene med Breivik og hvordan han ble radikalisert.

- De lager et stort panel i EU hvor de skal se på erfaringene fra 22. juli, og EU-landene skal danne seg erfaringer fra det vi gjorde. Jeg skal holde mitt innlegg om forsvarerrollen og hvordan rettsvesenet håndterte den utfordringen det ga oss, sier Bæra til Dagbladet. 

- Jeg tenker at det er veldig viktig at andre land i Europa kan få glede av disse erfaringene. Dette er en invitasjon vi setter pris på, ikke på våre egne vegne, men fordi dette er et viktig arbeid, sier hun.

Prøvde å forstå Advokat Geir Lippestad forteller at gruppa innenfor EU-parlamentet har som oppgave å komme med forslag til tiltak mot radikalisering.

Han var i dag til stede på et seminar i regi av Det kriminalitetsforebyggende råd, hvor han snakket om sine erfaringer som forsvarer både i 22. juli-rettssaken og rettssaken etter drapet på Benjamin Hermansen i 2001.

Temaet for seminaret var hvordan nettet kan forme ekstremistiske holdninger.

- Vi anså det som vår oppgave å forklare hvorfor Breivik fikk disse ekstreme tankene, og vi dykket ned i denne materien for å prøve å forstå dette, sier Lippestad.

Møtes på nettet Lippestad påpeker blant annet hvordan kommunikasjonsformen har endret seg fra begynnelsen av 2000-tallet, da Benjamin Hermansen ble drept, fram til nå.

- Tidligere var disse gruppene lett gjenkjennelige. Det var et veldig synlig miljø, spesielt på grunn av bruken av symboler. Nå er det helt annerledes, det er på nettet man møtes, sier Lippestad.

- Breivik bygde hele sin verden basert på informasjon hentet fra nettet. I denne store verdenen var ikke Breivik alene, sier han videre.

- Det som bekymrer meg, er at det ikke er lett å identifisere disse gruppene. Disse nettsamfunnene har ikke den samme uniformeringen.

Pågrep polsk nasjonalist Tidligere i dag ble det kjent politiet i Polen har pågrepet en nasjonalist som hadde planer om å kopiere Anders Behring Breivik.

Det var analyser av Breiviks kontakter i utlandet som førte polske etterforskere til den mistenkte, opplyste Polens statsminister Donald Tusk på en pressekonferanse tirsdag.

- Han hadde tenkt å detonere bomben utenfor parlamentet, helst hvis statsministeren og presidenten var tilstede, sier Piotr Krason fra polske påtalemyndigheter på en pressekonferanse tirsdag.

Advokat Geir Lippestad mener det er viktig å sette søkelyset på de ekstremistiske miljøene på nettet i tida framover.

- Det er viktig å få dette fram i lyset og se hva de skriver. Dette er framtidas lærere, det er på nettet ungdom nå går og henter informasjon, sier han.