FORSVARERE: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra forsvarer Anders Behring Breivik. Foto: Jacques Hvistendahl
FORSVARERE: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra forsvarer Anders Behring Breivik. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Breivik-forsvarere ser fram til å få svar

Har siden 22. juli lurt på slags person de har med å gjøre. Tirsdag får de svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag kommer sakkyndigrapporten som over 230 sider skal prøve å gi et svar på hva som fikk Anders Behring breivik  - en 32 år gammel etnisk norsk mann fra «beste vestkant» til å massakrere forsvarsløse ungdommer på Utøya og sprenge en bombe i regjeringskvartalet.

- Jeg sitter med veldig mange spørsmål. Jeg er svært spent på hva rapporten kan fortelle oss, sier Breiviks hovedforsvarer, advokat Geir Lippestad, til NTB.

«Insane» Han og medforsvarerne har følt seg alene og i stuss om hva de skal formidle til omverden om klienten. Alle spør: Hvordan er han? Beskriv han. Angrer han? Det ble lettere etter det første åpne fengslingsmøtet, 14. november, føler Lippestad.

- Jeg synes det har vært vanskelig å ta hans ord i min munn. Det er lettere for folk å danne seg et eget inntrykk nå etter at flere har fått hørt ham selv, og det gjør det også litt lettere for oss, medgir Lippestad.

«He is insane». Lippestads ordbruk på den første kaotiske internasjonale pressekonferansen i juli har blitt diskutert og gjengitt verden over. Lippestad har for lengst vært klar på at han skulle brukt et annet ord, at det var presset der og da, og rustne engelskkunnskaper, som førte til det uheldige ordvalget.

- Hvilke ord vil du bruke i dag?

- Det er det samme inntrykket jeg har forsøkt å formidle fra dag én: At han har en virkelighetsoppfatning som ingen andre deler, og som det er veldig vanskelig å kjenne seg igjen i. Og det går på et stort spekter av virkeligheten.

- Ikke så planlagt Et av temaene forsvarerteamet ser fram til å få belyst, er hvordan Breivik danner seg meninger og oppfatninger.

- Det er for eksempel dette med hvordan han har hentet seg inspirasjon fra en organisasjon som ingen har hørt om, altså Knights Templar, og man lurer på: Eksisterer den i det hele tatt? Et annet eksempel er at han har trodd at han ville bli stilt for krigsrett. Det er jo bare å ta to telefoner for å finne ut av at det ikke er slik det fungerer, sier Lippestad.

- Når man leser manifestet, så får man inntrykk av at alt er veldig planlagt, at han har undersøkt ting i ni år. Men så er det ofte ikke så godt planlagt eller undersøkt likevel. Det er liksom dager og tidspunkter som blir annerledes, mål som blir annerledes og mange ting hele veien som blir annerledes enn han hadde tenkt.

Forsvarerstrategi Advokatteamet presenterte sin forsvarerstrategi i slutten av oktober. De vil se på hva som radikaliserte Breivik. De vil se på de islamfiendtlige nettstedene han har frekventert, de voldelige dataspillene han har brukt så mye tid på, volden han skal ha blitt utsatt for fra innvandrermiljøer i ungdomstiden.

Og de vil se på det de kaller mulighetsrom - sikkerhetshullene i regjeringskvartalet og rundt AUFs sommerleir på Utøya.

Politiets lange responstid og PSTs manglende evne til å fange ham opp i forkant. Når det gjelder spesielt det siste punktet, har Lippestad sagt at vi må avvente sakkyndigrapporten for å forstå logikken i at samfunnets sikkerhetsbrister kan bli en del av massemorderens forsvar.

- Jeg kan ikke si så mye om dette ennå, men utgangspunktet er jo at alle tenker at han er normal, men det vet vi jo ikke ennå, påpeker Lippestad.

(NTB)