I RETTEN: Anders Behring Breivik og hans forsvarere Tord Jordet, Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad. Foto: AFP PHOTO/DANIEL SANNUM LAUTEN/Scanpix
I RETTEN: Anders Behring Breivik og hans forsvarere Tord Jordet, Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad. Foto: AFP PHOTO/DANIEL SANNUM LAUTEN/ScanpixVis mer

Breivik-forsvarerne og politiet i jusskrangel

Politiet endret grunnlaget for å fengsle Breivik i siste liten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fengslingsmøtet av Anders Behring Breivik i dag kom politiadvokat Christian Hatlo med en endring i siste liten, noe forsvarer Geir Lippestad i retten kalte dårlig påtaleskikk.

Forsvarerne mente politiet brukte feil lovhjemmel i begjæringen, og at de skulle brukt straffeprosesslovens paragraf 171, 2. ledd - om tilregnelighet - istedenfor å fengsle ham for fare for gjentakelse, som er bestemmelsens første ledd.

Men i retten presiserte politiadvokat Christian Hatlo at de også henviste til § 171 andre ledd, som omhandler fengsling av utilregnelige, som forsvarerne mente var nødvendig.

- Upresist - Jeg merket meg kommentaren fra forsvarer og reagerer på at de kaller det dårlig påtaleskikk. Vi endret ingenting. Vi var nok litt for upresise i begjæringen, det er den selvkritikken vi kan ta, men vi presiserte det i retten i dag, sier Hatlo til Dagbladet.

- Når ble det bestemt å gjøre denne endringen?

- Vi fikk noen spørsmål om dette før helga, og kunne kanskje ha sendt en presisering på forhånd til forsvarer. Men dette er helt uproblematisk, det er helt vanlig å bare vise til § 171. 

- Men det er vanlig å vise til andre ledd i saker hvor utilregnelighet er aktuelt?

- Det er helt åpenbart at det var den bestemmelsen som skulle brukes, og jeg ser at vi skulle gjort det fra begynnelsen av.

- Var dere i ferd med å begå en tabbe?

- Nei.

- To ulike grunnlag Breivik-forsvarer Vibeke Hein Bæra er klar på at de mener det er dårlig påtaleskikk å ikke varsle endringer som dette før under selve rettsmøtet.

- Hvilken hjemmel påtalemyndighetene faktisk ønsker å bruke er opplysninger som skal komme fram i god tid på forhånd for retten og forsvarerne. Og her er det snakk om to helt separate grunnlag, selv om det er to ledd i samme paragraf, sier Bæra, som sier at de samtidig ikke ser noen grunn til å forfølge dette.

- Vi hadde ikke som mål at han skulle bli løslatt, men vi ønsker at alt skal gå riktig for seg, sier Bæra til Dagbladet.

Lippestad og hans medforsvarere viste i retten i dag til en nylig høyesterettskjennelse der fengslingskjennelsen ble opphevet fordi siktede har vært underlagt tvungent psykisk helsevern, og at det dermed var sådd tvil om siktedes tilregnelighet.

Da retten måtte ta stilling til bestemmelsen i andre ledd i dag, måtte den også ta indirekte stilling til tilregnelighetspørsmålet, noe forsvarerne ønsket. Retten konkluderte med at det er sannsynlig at det vil bli tatt ut tiltale til tvungent psykisk helsevern, slik politiadvokat Hatlo la til grunn, altså at Breivik er utilregnelig.

Regelverket knyttet til fengsling av utilregnelige er forklart her.