SKREV TERRORMANIFEST: Anders Behring Breivik planla terroraksjonene i flere år, og har i detalj beskrevet prosessen i sitt manifest.  Foto: ABC Nyheter
SKREV TERRORMANIFEST: Anders Behring Breivik planla terroraksjonene i flere år, og har i detalj beskrevet prosessen i sitt manifest. Foto: ABC NyheterVis mer

Breivik frykter al-Qaida skal kopiere metodene hans

Terroristen har i avhør forklart at han tror både militante nasjonalister og al-Qaida vil studere manifestet hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Anders Behring Breiviks mye omtalte manifest ligger det blant annet detaljerte beskrivelser av bombeproduksjon og våpenanskaffelse.
 
Militante kopier Dagbladet har tidligere skrevet at PST frykter al-Qaida-terror med Breiviks metoder, fordi manifestet ligger åpent ute på nettet og at det er i ferd med å oversettes til en rekke språk.
 
Massemorderen har selv forklart han frykter det samme. I avhør forklarer han at han regner med at militante nasjonalister i Europa studerer metodene han har beskrevet og at de får samme kunnskap som han opparbeidet seg.
 
- Dessverre får også al-Qaida den, så det blir en ny realitet, har han sagt i avhør, ifølge Dagbladets opplysninger.

Spør ikke om celler Breivik har ikke spurt sin forsvarer om noen har begått angrep inspirert av ham, verken som hans «støttespillere» eller motkrefter.

- Han har spurt en del om hva som skjer rundt om kring i verden, men ikke direkte om det har vært noen andre angrep. Han er nok av den oppfatning at det vil komme noen angrep et eller annet sted i verden, men han har ikke vært konkret på det, sier Lippestad.
 
Respekt for al-Qaida Som Dagbladet har skrevet har 32-åringen i avhør sagt at han lot seg inspirere av den tyske, venstreekstreme terrororganisasjonen Baader-Meinhof. Han har også sagt at han har respekt for al-Qaidas metodebruk.
 
I manifestet beskriver Breivik også hvordan han blant annet lagde dekkhistorier og brukte anonymiseringsverktøy for ikke å bli oppdaget i planleggingen av terrorhandlingene.

- Nål i en høystakk - Vi har selvfølgelig registrert at det også er en manual for å holde seg under radaren. I den grad vi har muligheten til å endre på noe, så gjør vi det. Men det vil alltid være vanskelig å fange opp noen som ikke går i forbund med noen, som Breivik. Det blir som en nål i en høystakk, har operativ sjef Tore Risberget i PST sagt til Dagbladet.

PST anser fortsatt at islamske ekstremister er den største terrorfaren i Norge. Samtidig har de endret deler av sin vurdering av de islamhatende miljøene.

I en rapport som ble offentliggjort da Knut Storberget redegjorde for terrorsaken i Stortinget ble det pekt på at faren for voldshandlinger er knyttet til enkeltpersoner tilknyttet antiislamske miljøer, ikke miljøene som helhet.