KRAFTIG AMMUNISJON: Anders Behring Breivik, fylte etter eget utsagn, magasinene til sin Glock 17 han bar ved regjeringskvartalet med kuler som skulle drepe selv om man brukte skuddsikker vest. Foto: ABC Nyheter
KRAFTIG AMMUNISJON: Anders Behring Breivik, fylte etter eget utsagn, magasinene til sin Glock 17 han bar ved regjeringskvartalet med kuler som skulle drepe selv om man brukte skuddsikker vest. Foto: ABC NyheterVis mer

Breivik fylte magasinene etter forventet motstand

Regjeringskvartalet: Kuler som skulle gå gjennom skuddsikre vester. Utøya: Kuler som skulle gjøre mest mulig skade.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massemorder Anders Behring Breivik overlot ikke valget av ammunisjon til tilfeldighetene. Hvert magasin ble fylt etter ulike hensikter, alt etter hva slags motstand han ventet å møte på sin vei 22. juli.

Under terroraksjonen brukte han derfor fire ulike typer ammunisjon til sine to våpen.

Breivik hevder han hadde følgende kriterier for valg av ammunisjon: Vekt, presisjon, skade, penetrerende effekt.

Annenhver kule I regjeringskvartalet bar han på en Glock 17. Ammunisjonen han da hadde med seg var beregnet på å gå gjennom skuddsikre vester.

SKUTT TO GANGER: Mathias Eckhoff  (20), bosatt i Egersund, ble skutt to ganger på Utøya 22. juli. - De valgte å la noen biter være igjen fordi det ville bli mer skader på vevet om de tok dem ut, forteller han, som fire måneder etter at han ble skutt fortsatt har smerter i beina. Foto: Marie von Krogh
SKUTT TO GANGER: Mathias Eckhoff (20), bosatt i Egersund, ble skutt to ganger på Utøya 22. juli. - De valgte å la noen biter være igjen fordi det ville bli mer skader på vevet om de tok dem ut, forteller han, som fire måneder etter at han ble skutt fortsatt har smerter i beina. Foto: Marie von Krogh Vis mer

Breivik antok også at det ville være vakter med skuddsikre vester på Utøya.

Breivik har i avhør forklart at det i de to første magasinene var en kombinasjon av Full Metal Jacket (FJM) og Varmint-kuler. De var plassert sånn at det var annenhver runde av hver, basert på motstanden han regnet med å møte.

- FMJ er mer effektiv på penetrering av skuddsikre vester enn Varmint-kuler som er mer eksploderende, har Breivik forklart.

FALSK UNIFORM I: Politimerkene er forfalsket og ifølge Breivik selv skrevet ut i Praha under et besøk der. Foto: Politiet
FALSK UNIFORM I: Politimerkene er forfalsket og ifølge Breivik selv skrevet ut i Praha under et besøk der. Foto: Politiet Vis mer

I avhøret noterer politiet at administreringen av ammunisjon var tilpasset hele dagen ut fra hva han forventet av motstand, og hva som ville være det mest effektivt å bruke i hver situasjon. Det var årsaken til at han hadde med seg fire forskjellige typer kuler.

Deler og utvider seg Det var to typer Varmint-kuler, den ene var mer ekspanderende enn de andre.

- De som er mest eksploderende heter Silver Tip, og de sprer seg. Når det gjelder Soft point-kuler, (SP), var det primærkulen i administrasjonen, forklarer Breivik.

- Deler av ammunisjonen vi har beslaget er konkurranseammunisjon. Den skal gi bedre presisjon. Men når den brukes på dyr eller mennesker, fragmenteres kulene veldig, sier prosjektleder Håvard Eide i politiets etterforskningsgruppe for våpen, ammunisjon og personlig utstyr til Dagbladet.

Skutt tre steder En av dem som ble skutt med denne typen ammunisjon var Mathias Eckhoff (20) fra Egersund. Tre av Breiviks skudd traff ham før han klarte å flykte ut i vannet og kom seg unna.

FALSK UNIFORM II: Foto: Politiet
FALSK UNIFORM II: Foto: Politiet Vis mer

- Jeg ble truffet i lysken, låret og ankelen. Han brukte kuler som delte seg opp når de traff. Inngangshullet var som normalt, men skadene på innsida er mer omfattende enn vanlige skudd fikk jeg beskjed om på sykehuset, forteller Eckhoff.

Han var gjennom ni operasjoner på elleve dager. Likevel klarte ikke legene å få ut alle ammunisjonsbitene.

- De valgte å la noen biter være igjen fordi det ville bli mer skader på vevet om de tok dem ut, forteller gutten, som fire måneder etter at han ble skutt fortsatt har smerter i beina.

- Ulikt alt annet Avdelingsleder Colin Poole ved kirurgisk avdeling på Bærum og Ringerike sykehus, som behandlet ofre etter Utøya-massakren, har tidligere uttalt at skuddskadene var «ulikt alt annet» han har sett.

RIFLA: Ruger mini 14 extended
RIFLA: Ruger mini 14 extended Vis mer

Kirurgene fant inngangshull, men ikke et utgangshull eller store prosjektilbiter inne i kroppen, noe som tydet på at kula hadde gått i oppløsning, og at det ikke var brukt vanlige ekspanderende kuler.

Politiet har også funnet hullspissammunisjon blant Breiviks kuler, på norsk bedre kjent som dumdumkuler. Det er ikke funnet spor av gift i noen av kulene.

Skaper indre skader - Ekspanderende kuler fungerer mot kroppen som når en stein blir kastet i vann. Kollisjonen mot kroppen setter væskemolekylene i bevegelse. Vevet sprenger ut i siden og hastigheten på prosjektilet er med på å avgjøre om vevet brister eller ikke, noe som kan gjøre store indre skader. Men hovedkonklusjonen, uansett hva slags ammunisjon han brukte, må være at alle kuler som går ut av et våpen er livsfarlige, sier en våpenekspert, som ikke ønsker navnet sitt på trykk, til Dagbladet.

I krig er det ikke tillatt å bruke ekspanderende kuler, mens i storviltjakt er det påbudt fordi det skal avlive dyret raskest mulig.
 
- Vekt var viktigst Selv hevder Breivik i ettertid at valg av kuler egentlig handlet mest om vekt.

- På spørsmål om hva som var formålet med de kulene han brukte på Utøya, sa siktede at det var å redusere vekten så mye som mulig.

Han blir også spurt om valgene handlet om å gjøre mest mulig skade:

- Nei det var det ikke. Det var et mål å velge ammunisjon som man fikk mest mulig effekt for ut ifra vekt, så det er vekten det går på hele tiden. Vekt versus effekt, sier han.

- Råskap og kynisme Ifølge Breivik var rundt 70 prosent soft point-kuler av type Varmint.  Det var disse det var mest av i de ti første magasinene.

- Tanken var at han da hadde nedkjempet de med skuddsikre vester og hadde kommet seg til Utøya der målene ikke hadde skuddsikre vester, heter det i avhørene.

GLOCK 17
GLOCK 17 Vis mer

- Det er jo vanskelig å sette seg inn i hans tenkemåte, men det ser ut som at dette kan røpe at han har lagt en plan der han har tenkt på alle eventualiteter, for at angrepene hans skulle bli så vellykket som mulig, sier bistandsadvokat Ivar Sveen til Dagbladet.

- Det sier også noe om råskapen og kynismen i hans tenkemåte, sier bistandsadvokaten.

Les også: Slik var Breivik kledd for å drepe
Risset norrøne runer i våpnene
Her lærte han å skyte
Kjøpte terrorutstyr på billigsalg
Her ble Breivik pågrepet
Trodde han kunne drepe 700 personer

TUNG HJELM: Etterforskningen av Anders Behring Breivik foregår ved politihuset i Oslo. Det meste av 6 etg er satt av til å huse etterforskere som jobber med saken. Prosjektansvarlig for våpen ,amunisjon og bekledning Håvard Eide sitter her med hjelmen Breivik hadde på seg i Regjeringskvartalet. Vernehjelmen med visir veier mellom 4 og 5 kilo. Foto: Jacques Hvistendahl
TUNG HJELM: Etterforskningen av Anders Behring Breivik foregår ved politihuset i Oslo. Det meste av 6 etg er satt av til å huse etterforskere som jobber med saken. Prosjektansvarlig for våpen ,amunisjon og bekledning Håvard Eide sitter her med hjelmen Breivik hadde på seg i Regjeringskvartalet. Vernehjelmen med visir veier mellom 4 og 5 kilo. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer