<strong>UNGEN HENSIKT:</strong> - De var ikke blitt gamle nok til at de var blitt indoktinert av Arbeiderpartiet. Derfor hadde det ingen hensikt å ta livet av de minste barna, sier Breiviks forsvarer,  advokat Geir Lippestad.
 Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
UNGEN HENSIKT: - De var ikke blitt gamle nok til at de var blitt indoktinert av Arbeiderpartiet. Derfor hadde det ingen hensikt å ta livet av de minste barna, sier Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

- Breivik gikk forbi de minste barna

Terrorsiktede Anders Behring Breivik sparte flere små barn under sin massakre på Utøya. Begrunnelsen skal være at de minste barna ennå ikke var hjernevasket av Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forsvarsadvokat Geir Lippestad sier til Dagbladet at Breivik har forklart seg om de minste barna i avhør med politiet.

- Han har forklart at han gikk forbi de minste barna fordi han så at de var veldig unge. Jeg tror ikke det har med moral å gjøre, men at de ikke var blitt gamle nok til at de var blitt indoktrinert av Arbeiderpartiet. Derfor hadde det ingen hensikt å ta livet av de minste barna, sier Lippestad.

Han ser på det nåværende tidspunkt ikke for seg at det finnes noen formildende omstendigheter å anføre når straffesaken mot Breivik kommer opp for retten.

Hadde ammunisjonsdepot Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby har tidligere uttalt at Anders Behring Breivik hadde mye ammunisjon igjen da han ble pågrepet om ettermiddagen fredag 22. juli. Forsvarsadvokat Geir Lippestad sier at det er korrekt at han hadde mer ammunisjon, men at denne lå i et eget depot et annet sted på Utøya enn der han ble pågrepet.

- Han har sagt i avhør at han var mer eller mindre tom for ammunisjon der han stod da politiet dukket opp. Han valgte å overgi seg uten kamp, sier Lippestad.

Sakkyndige fra Japan Som forsvarer er Lippestad opptatt av å vå avklart om hans klient er strafferettslig tilregnelig. Den jobben skal gjøres av de to rettspsykiatriske sakkyndige som er oppnevnt av Oslo tingrett.

- Han har ikke sagt at han ikke vil snakke med de norske rettspsykiaterne, men han ønsket helst å få oppnevnt sakkyndige fra Japan. Jeg kan ikke forklare hvorfor, sier Lippestad.

Det andre Lippestad må konsentrere seg om i tida framover er hvilken paragraf i straffeloven hans klient vil bli tiltalt etter.

- Utover det skal jeg ivareta hans interesser i fengselet og i forhold til etterforskningen, sier Geir Lippestad.

<strong>Sundvolden 20110728:</strong> Terror, angrepet på AUF-leiren på Utøya i Tyrifjorden.

Foto: Håkon Eikesdal
Tlf: +47 926 07 916
Sundvolden 20110728: Terror, angrepet på AUF-leiren på Utøya i Tyrifjorden. Foto: Håkon Eikesdal Tlf: +47 926 07 916 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer