Breivik gikk på steroider, efedrin, koffein og aspirin

Brukte stoffene blant annet for å redusere sin egen empati under terroraksjonen.

PÅVIRKET: Anders Behring Breivik brukte steroider, ifølge seg selv blant annet for å klare å bevege seg rundt i utrustningen han hadde på seg 22. juli . Foto: Fra ABC Nyheter, gjengitt med tillatelse
PÅVIRKET: Anders Behring Breivik brukte steroider, ifølge seg selv blant annet for å klare å bevege seg rundt i utrustningen han hadde på seg 22. juli . Foto: Fra ABC Nyheter, gjengitt med tillatelseVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby bekrefter overfor Dagbladet at de vet hvilke stoffer Breivik hadde i blodet da han ble tatt fredag 22. juli.

- Natta etter pågripelsen ble det tatt både blod- og urinprøve av siktede. De bekreftet det han selv hadde fortalt. Han hadde brukt anabole steroider, stanozolol (Winstrol), samt efedrin, koffein og aspirin, sier Kraby.

Ingen andre siktet Breivik har selv oppgitt at han gikk på en steroidekur med Winstrol (stanozolol er virkestoffet i Winstrol), og at han ville bruke en blanding av efedrin, koffein og aspirin under terroraksjonen. I sitt manifest har Breivik oppgitt at han har brukt anabole steroider over lang tid, og at han tok store mengder anabole steroider også i ukene før angrepene. Stoffet har en klar kobling til aggressivitet, ifølge forskerne. Politiet etterforsker nå hvordan terroristen har skaffet seg stoffene.

- Vi etterforsker alle innkjøp siktede har gjort. Det ser ut til at mye av dette er kjøpt på nettet. Men jeg vil ikke kommentere konkrete etterforskningsskritt utover det, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

- Er det noen som er siktet for å ha solgt dop til Breivik?

- Nei, svarer politiadvokaten.

Fjernet empati Breivik skriver selv at han kjøper stoffene i Oslo, at han delvis blander det han kaller ECA selv (en blanding av efedrin, koffein og aspirin) og at han handler DBOL og Winstrol på nett. Dette er anabole steroider. Breivik hevder også at en av nettbutikkene han handlet i holder til på Balkan. Butikken selger en rekke ulovlige preparater.

- Det er en ganske vanlig dopcocktail som hundrevis av norske ungdommer går på til vanlig, sier Bjørn Barland, Dr. scient ved Politihøgskolen.

Barland er en av Norges fremste eksperter på dopingmidler. Han har lest det Breivik har skrevet om sin egen dopbruk.

- Det som gjør det spesielt, er at det er planlagt ned til minste detalj. Han har brukt steroider for å få mer muskler for å kunne bære med seg 30 kilo utstyr og han har brukt en egen kur for å fjerne siste rest av empati under terroraksjonen, sier Barland til Dagbladet.

 
Ikke nytt Barland påpeker at det ikke er nytt at kriminelle bevisst bruker ulovlige dopingmidler.

- I torpedomiljøer er det brukt for å «flytte grenser», som de sier, forteller Barland.

- Det skal bli interessant å se hvordan ulike miljøer som har et liberalt forhold til steroidbruk ser på hans bruk.

Breiviks advokat, Geir Lippestad har opplyst at Breivik har sagt at han brukte stoffer som skulle gjøre ham «sterk, effektiv og våken». Rett før han gikk til angrep i Oslo og på Utøya hadde Breivik brukt mye Winstrol. Breivik selv skriver i manifestet at han ble mer aggressiv og at stoffbruken hjalp ham:

- Jeg måtte iverksette konkrete mottiltak for å reversere tapet av moral og motivasjon. Jeg besluttet at den riktige tilnærmingen til å snu det var å initiere en ny DBOL steroid syklus.

Ikke gift I manifestet hevder massedrapsmannen Breivik at han ville bruke gift i kulene under terroraksjonen. Nå opplyser politiet til Dagbladet at kulene ikke inneholdt gift.

- Jeg kan bekrefte at det ikke var gift i kulene. Vi har ganske god informasjon om hvilken type ammunisjon som er brukt, og hvor mye som er funnet. Vi jobber med å kartlegge hvor mye siktede brukte. Det var forskjellig type ammunisjon, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

I manifestet beskriver Breivik hvordan han planla å fylle kuler med nikotin, som er svært giftig i konsentrert form. Han hevder han lyktes med å bestille nikotin fra en kinesisk produsent, under påskudd av at han ville produsere e-sigaretter i sitt selskap Breivik geofarm. Han hevder også at han har tilgang til hule kuler til sin halvautomatiske rifle. Videre beskriver han hvordan han mener det vil være formålstjenlig å legge inn både ekspanderende kuler og kuler tilsatt gift i magasinet, og skyte hvert offer to ganger.

Men Breivik brukte altså ikke gift.

Avdelingsleder Colin Poole ved kirurgisk avdeling på Bærum og Ringerike sykehus, som behandlet ofre etter Utøya-massakren, har sagt at skuddskadene var «ulikt alt annet» han har sett. Kirurgene fant et inngangshull, men ikke et utgangshull eller store prosjektilbiter inne i kroppen, noe som tydet på at kula hadde gått i oppløsning, og at det ikke var brukt vanlige ekspanderende kuler.