MANGE NAVN: Anders Behring Breivik, terrorsiktet for angrepene 22. juli. Tegnet i fengslingsmøte i Oslo tingrett 14.11. Tegning : Esther Maria Bjørneboe / NRK
MANGE NAVN: Anders Behring Breivik, terrorsiktet for angrepene 22. juli. Tegnet i fengslingsmøte i Oslo tingrett 14.11. Tegning : Esther Maria Bjørneboe / NRKVis mer

Breivik gjemte seg bak 30 ulike kallenavn

Massemorderen hadde over 20 e-postadresser og 30 kallenavn som han brukte på 40 ulike nettsider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra e-postadressene sendte og mottok den massedrapssiktede mange tusen e-poster, opplyser Mats Høyem Koteng, som leder etterforskningsgruppa som ser på Breiviks bruk av sosiale medier, til Aftenposten.

Som Dagbladet tidligere har avslørt framstod terroristen som moderat og høflig som «Anders Behring Breivik». De ekstreme meningene ga han uttrykk for under andre navn.

Juridisk floke Politiet har ennå ikke oversikt over innholdet fordi det er en omfattende juridisk prosess som må til for å skaffe tilgang til e-poster som er sendt fra utenlandske e-posttjenere, og fordi det dreier seg om et enormt antall. Breivik har dessuten brukt anonymiseringsprogrammer for å skjule deler av aktiviteten sin, skriver avisa.

Dagbladet vet at Oslo-politiet har sendt rettsanmodninger til flere land, for å få ut informasjon om terroristens skjulte nettliv.

Politiet er blant annet interessert i en Facebook-konto som de mistenker Breivik for å ha stått bak under navnet «Sigurd Jorsalfare».

Det er et av flere nettalias Breivik mistenkes for å ha brukt.

40 nettsteder Breivik var aktiv debattant på ulike nettfora, og hadde over 30 forskjellige kallenavn, eller «nicks», som han blant annet skjulte seg bak på nettsidene til Aftenposten, VG og ulike nettforum.

- Vi har koblet siktede til over 40 forskjellige nettsider, sier Koteng.

Massemorderen har ifølge flere kilder ikke bare vært aktiv på tradisjonelle nettsteder som Facebook. I 2008 skrev Breivik ifølge det britiske antifascistiske magasinet Searchlight innlegg på det rasistiske internettforumet Stormfront.

Var forsiktig Politiet har ennå ikke funnet eksempler på at Breivik på noe tidspunkt før 22. juli ga uttrykk for at han ville bruke vold.

- Hvis han har vært i kontakt med personer og miljøer som han mistenker kan ha vært under overvåkning, har han brukt andre navn. Han har vært veldig opptatt av all aktivitet som kan bli flagget og har ikke ønsket å ha kontakt med fullt navn med miljøer som kunne være under overvåkning eller si noe som gjorde at han kunne bli mistenkeliggjort. Han har tatt en del forhåndsregler, sier Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

Les mer: Breiviks dobbeltliv på nett