Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik gjorde høyreekstrem hilsen - ble irettesatt av dommeren

Ankesaken i gang.

- KRENKENDE: Breivik ankom retten og gjorde en høyreekstrem hilsen. Borgarting lagmannsrett starter ankesaken om soningsforholdene til Anders Behring Breivik i Telemark fengsel, Skien avdeling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Da Anders Behring Breivik (37) ankom Skien fengsel i dag, hvor Borgarting lagmannsrett behandler søksmålet han har anlagt mot staten, startet han med å gjøre en høyreekstrem hilsen.

Da lagdommer Øystein Hermansen tok ordet etter at retten var satt, henvendte han seg til Breivik og sa at han ikke ønsker at Breivik skal gjøre dette mer.

- Denne typen hilsen er krenkende for rettens verdighet, og virker forstyrrende for det vi skal behandle her. Jeg ber om at du ikke gjør det flere ganger under rettens behandling, sa Hermansen.

Breivik forsøkte å si noe tilbake, men fikk da beskjed av dommere om at han ikke ønsket noe svar på dette på nåværende tidspunkt.

Ankesaken i gang

Borgarting lagmansrett starter i dag behandlingen av ankesaken der Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene.

Under tingrettsbehandlingen samme sted i mars i fjor gjorde også Breivik denne høyreekstreme hilsenen da han ankom rettssalen.

Etterpå erklærte han at han var partisekretær i partiet Den nordiske stat. Han erklærte seg i tillegg som nasjonalsosialist.

Staten anket dommen etter at Breivik i fjor fikk medhold i at han hadde blitt utsatt for brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjons (EMK), artikkel 3 (om tortur og umenneskelig behandling) under soningen.

Særlig under tida på Ila ble Breivik nakenundersøkt hyppig, ifølge ham selv rundt 800 ganger. I tillegg ble han jevnlig vekket om natta. 37-åringen mener dette var nedverdigende, og at den langvarige isolasjonen gjør ham utsatt for mentale skader.

Brevkontroll

Oslo tingrett konkluderte med at nakenundersøkelsene var mangelfullt begrunnet ut fra et sikkerhetsperspektiv; i tillegg har isolasjonen vart for lenge, og med mangelfull begrunnelse.

Breivik saksøkte også staten for brudd på EMK artikkel 8 (om retten til privatliv), men fikk ikke medhold i dette.

Flere tusen brev er sendt til og fra Breivik, hvorav noen er blitt stoppet. I tillegg er enkelte gjester han ønsket å motta, blitt avvist. Terroristen mener dette i praksis er et ytringsforbud og brudd på retten til privatliv.

Kriminalomsorgen fører kontroll med Breiviks brev- og telefonkontakt, og godkjenner eller avviser besøkende. 37-åringen får ikke ha kontakt med andre fanger i fengselet, og de fleste besøk foregår med glassvegg mellom terroristen og gjesten. Breivik disponerer tre celler, hvor han har tilgang på en PC uten nettilkobling, og kan trene, studere og lage mat.

Da dommen forelå i fjor vår anket staten på det første punktet. Seinere anket Breivik på grunnlag av det siste punktet. I dag har partene hatt en befaring i Skien fengsel, hvor Breivik nå soner. Pressen fikk ikke ta del i denne befaringen. Resten av dagen vil gå med til statens innledningsforedrag.

Partene i retten

I retten representeres Breivik av advokatene Øystein Storrvik og Mona Danielsen fra Advokatfirmaet Storrvik.

Staten, formelt ved Justisdepartementet, representeres av regjeringsadvokatene Fredrik Sejersted og Marius Emberland.

Retten består av lagdommerne Øystein Hermansen og Jørgen Brunsvig og konstituert lagmann Kjersti Buun Nygaard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media