- Breivik glipper unna som en ål

Breivik unngår spørsmål, korrigerer aktor, prøver å ta kontrollen og tåkelegger i retten, mener rettspsykiater Pål Grøndahl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I rettssaken mot Breivik borer aktor Inga Bejer Engh i dag på hvordan Breivik kom i kontakt med personene i Knights Tempelar.

På spørsmål etter spørsmål svarer Breivik at dette er noe han ikke vil kommentere, selv om han har omtalt temaet i kompendiet eller i avhør med politiet.

- Han virker presset og som han har mye å forsvare. Han virker som en mann som er veldig opptatt av kontroll, sier rettpsykiater Pål Grøndahl.

Motivet for at Breivik er opptatt av å holde på kontrollen er uklart, mener Grøndahl.

- Jeg får en fornemmelse av at han føler han snubler en del, at han uttrykker seg på det han selv kaller en pompøs måte og ikke klarer å stoppe forklaringen. Så rettferdiggjør han dette ved å si at det han sa tidligere var feil, mens det er det han sier nå som er riktig, sier han.

Grøndahl påpeker at Breivik stadig unnskylder det han selv har skrevet i kompendiet med at «det var en kladd» og det han har sagt i avhør med at det er «tatt ut av kontekst.» Ifølge rettspsykiateren er det tre mulige årsaker til Breiviks oppførsel.

- Det kan være at hele Liberia-turen er en stor vrangforestilling. Det kan være at Breivik faktisk prøver å skjule sporene til organisasjonen, eller det kan være at oppførselen er et utrykk for hans oppblåste selvbilde, som narsissisten som ikke klarer å la være på skryte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer