- Breivik glipper unna som en ål

Breivik unngår spørsmål, korrigerer aktor, prøver å ta kontrollen og tåkelegger i retten, mener rettspsykiater Pål Grøndahl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I rettssaken mot Breivik borer aktor Inga Bejer Engh i dag på hvordan Breivik kom i kontakt med personene i Knights Tempelar.

På spørsmål etter spørsmål svarer Breivik at dette er noe han ikke vil kommentere, selv om han har omtalt temaet i kompendiet eller i avhør med politiet.

- Han virker presset og som han har mye å forsvare. Han virker som en mann som er veldig opptatt av kontroll, sier rettpsykiater Pål Grøndahl.

Motivet for at Breivik er opptatt av å holde på kontrollen er uklart, mener Grøndahl.

- Jeg får en fornemmelse av at han føler han snubler en del, at han uttrykker seg på det han selv kaller en pompøs måte og ikke klarer å stoppe forklaringen. Så rettferdiggjør han dette ved å si at det han sa tidligere var feil, mens det er det han sier nå som er riktig, sier han.

Grøndahl påpeker at Breivik stadig unnskylder det han selv har skrevet i kompendiet med at «det var en kladd» og det han har sagt i avhør med at det er «tatt ut av kontekst.» Ifølge rettspsykiateren er det tre mulige årsaker til Breiviks oppførsel.

- Det kan være at hele Liberia-turen er en stor vrangforestilling. Det kan være at Breivik faktisk prøver å skjule sporene til organisasjonen, eller det kan være at oppførselen er et utrykk for hans oppblåste selvbilde, som narsissisten som ikke klarer å la være på skryte.

Selv har Grøndahl ikke konkludert.

- Han er vanskelig å få tak på. Han glipper unna som en ål, unngår spørsmål, korrigerer aktor, prøver å ta kontrollen og tåkelegger. Det er vanskelig å henge med på hva som foregår. Han sier noe, så trekker han det tilbake, påpeker rettspsykiateren.

Bare en ting mener Grøndahl framstår klart:

- Han opphøyer stadig seg selv til en større sak og har sagt mange ganger at han er utvalgt. Han klarer ikke helt å tone ned at han anser seg selv som ganske spesiell.