Breivik gråter for seg selv

Empatien hans stopper i speilet, skriver kommentator Andreas Wiese.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden 22. juli har Anders Behring Breivik holdt masken. Han er blitt vurdert som emosjonelt avflatet. Selv har han fortalt at han har brukt meditasjon etter det han presenterer som japansk stridsteknikker for å kontrollere sine følelser.  

Han presenterer seg uten å virke følelsesmessig berørt. Han hører oppmerksomt på en timelang tiltale som skildrer de drap og den ødeleggelse han har stått ansvarlig for uten å vise tegn på følelser eller ubehag. Så viser aktor Breiviks egen 12 minutter lange propagandafilm. Da begynner Breivik å gråte. Han er beveget og tårene triller etter som han ser igjen sin egen lysbildeserie. Det er Breivik som kan røre Breivik, det som får hans tårer til å renne er å se igjen sin egen krigshissende politiske visjon, hvis det ikke er hans eget arbeid og innsats som rører ham.  

Selve videoen er bare et slideshow, illustrert  med aggressive og naive tegninger og fotomontasjer. Det meste av dette må Behring Breivik ha lånt eller stjålet fra andre kilder. Brevik er den som grep til terror og drap, men det var ikke vanskelig for ham å finne holdninger der ute som bekreftet hans ideer. Han er ikke alene, men han var den farligste, den som grep til vold og ville drepe. Et merke sydd på klærne hans uttrykker både hans umodne sinn og farlige holdninger: Han har syd på seg en «jakttillatelse for multikulturelle» - gyldig for forrædere av klasse A, B og C.  Mellom tegningene presenteres tankene fra manifestet i stikkords form: Kulturmarxistene har tatt over makten,  muslimske innvandrere vil ta over våre land, korsfarerne må kjempe i mot.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer