MASSAKRE: Brannvesenet og politiet fotografert på Utøya, hvor Anders Behring Breivik drepte 69 personer. Foto:AP Photo/Frank Augstein/Scanpix
MASSAKRE: Brannvesenet og politiet fotografert på Utøya, hvor Anders Behring Breivik drepte 69 personer. Foto:AP Photo/Frank Augstein/ScanpixVis mer

Breivik hadde ikke gift i kulene

Hevdet han skulle fylle kuler med dødelig gift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sitt mye omtalte rundskriv hevder massedrapsmannen Anders Behring Breik at han ville bruke gift i kulene under terroraksjonen. Nå opplyser politiet til Dagbladet at kulene ikke inneholdt gift.

- Jeg kan bekrefte at det ikke var gift i kulene. Vi har ganske god informasjon om hvilken type ammunisjon som er brukt, og hvor mye som er funnet. Vi jobber med å kartlegge hvor mye siktede brukte. Det var forskjellig type ammunisjon, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

I rundskrivet beskriver Breivik hvordan han planla å fylle kuler med nikotin, som er svært giftig i konsentrert form.

Han hevder han lyktes med å bestille nikotin fra en kinesisk produsent, under påskudd av at han ville produsere e-sigaretter i sitt selskap Breivik geofarm.

Han hevder også at han har tilgang til hule kuler til sin halvautomatiske rifle. Videre beskriver han hvordan han mener det vil være formålstjenelig å legge inn både ekspanderende kuler og kuler tilsatt gift i magasinet, og skyte hvert offer to ganger.

Men Breivik brukte altså ikke gift. Politiet er sikre i sin konklusjon etter at de har gjennomført en rekke tekniske undersøkelser. De vil foreløpig ikke si hva slags ammunisjon terroristen brukte.

Avdelingsleder Colin Poole ved kirurgisk avdeling på Bærum og Ringerike sykehus, som behandlet ofre etter Utøya-massakren, har sagt at skuddskadene var «ulikt alt annet» han har sett.

Kirurgene fant et inngangshull, men ikke et utgangshull eller store prosjektilbiter inne i kroppen, noe som tydet på at kula hadde gått i oppløsning, og at det ikke var brukt vanlige ekspanderende kuler.