BESLAG: Politiet har tidligere beslaglagt og destruert eksplosiver på gården til Anders Behring Breivik. Nå forteller NRK at Forsvaret også har gjort funn av en stor klargjort bombe på gården. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BESLAG: Politiet har tidligere beslaglagt og destruert eksplosiver på gården til Anders Behring Breivik. Nå forteller NRK at Forsvaret også har gjort funn av en stor klargjort bombe på gården. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Breivik hadde klargjort bombe nummer to

Skal ha vært på over ett tonn - men Breiviks forsvarer kjenner ikke til funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge NRK Dagsrevyen er det blitt funnet ytterligere en bombe på garden til Anders Behring Breivik på Åsta Øst utenfor Rena.

Fra kilder i Forsvaret har NRK fått opplyst at terroristen Breivik hadde klargjort en bombe på mellom 1000 og 1500 kilo.

Det betyr at denne bomben skal ha vært større enn bomben som ble sprengt i Regjeringskvartalet i Oslo.

950 kilo Tidligere er det antydet at bomba i Regjeringskvartalet var på 950 kilo.

Politiet kommenterer ikke NRKs sak. Dagbladet har heller ikke lykkes å få en kommentar fra Oslo-politiet i kveld.

Dagbladet har tidligere skrevet at det ble funnet eksplosiver på gården massedrapsmannen Anders Behring Breivik leier på Åsta øst.

Destruerte eksplosiver Det bekreftet politiadvokat Trine Dyngeland overfor Dagbladet 26.  juli.

- Det var disse eksplosivene som ble destruert ved sprenging. Bevismessig er eksplosivene sikret, sa hun.

Uttalelser gitt den gang tyder på at det ikke var snakk om samme funn som NRK omtaler i dag.

Ustabilt - Det var forskjellige stoffer, og så ustabilt at vi verken kunne flytte eller lagre det, fikk Dagbladet den gang opplyst fra Oslo-politiet.

Forsvaret har i flere omganger uskadeliggjort det de fant på låven, men de har ikke villet si hvor mye sprengstoff som ble funnet.

I sitt såkalte manifest skriver den terrorsiktede ifølge NTB at det er viktig å ha mer sprengstoff i bakhånd slik at man kan gjennomføre flere sprengninger når man slipper ut av fengselet eller rømmer.

Ukjent for naboer Svein Meldieseth er nabo til gården ved Åsta, hvor Breivik laget bomben som ble brukt i Regjeringskvartalet. Han har tidligere uttalt at han holdt på å gå inn til gården hvor bombeproduksjonen fant sted, bare dager før terrorangrepet. Han lot være fordi det sto en hvit kassebil utenfor, og han trodde derfor at Breivik hadde besøk.

- Jeg gikk heldigvis bare hjemover igjen. Ellers hadde jeg nok blitt skutt. Jeg har jo hørt i ettertid hva som sto i manifestet: Han måtte ta sine forholdsregler sto det, og det er vel bare en måte å gjøre det på, har han tidligere sagt til TV 2.

Meldieseth forteller at han først fikk høre om den angivelig andre bomben via NRKs innslag i dag.

- Dette har jeg ikke hatt noen anelse om, så jeg har ikke noen tanker rundt det i det hele tatt. Jeg har ikke noe forhold til det, sier han til Dagbladet.

Han sier at politiet ofte har vært til stede på gården etter terrorangrepene, men han har ikke hørt noen eksplosjoner den siste tida.

Arild Bergstrøm bor også i nærheten av gården hvor den andre bomben skal ha blitt funnet, ifølge NRK.

- Jeg sitter og leser om det på nett akkurat nå, sier Bergstrøm, som ikke ønsker å uttale seg noe mer om saken.

KUNSTGJØDSEL: Kort tid etter terrorangrepet fant politiet store mengder kunstgjødsel på gården til Breivik. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KUNSTGJØDSEL: Kort tid etter terrorangrepet fant politiet store mengder kunstgjødsel på gården til Breivik. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer