- MASSIV EDL-KONTAKT: Anders Behring Breivik (i rødt) skal ha pleiet nær kontakt med britiske høyreekstreme. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- MASSIV EDL-KONTAKT: Anders Behring Breivik (i rødt) skal ha pleiet nær kontakt med britiske høyreekstreme. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Breivik hadde massiv kontakt med britiske ekstremister

«Var som Hitler», sier medlem av den høyreekstreme gruppa English Defence League.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terroristen og massemorderen Anders Behring Breivik har hatt massiv kontakt med den høyreekstreme gruppa English Defence League (EDL), melder britiske The Telegraph.

Offisielt har EDL benektet kjennskap til Breivik. Den norske forgreiningen av gruppa, Norwegian Defence League (NDL), avviser at han var medlem i deres organisasjon.

- Terrorhandlingene settes i forbindelse med en person som er mot multikultur og islam. Vi må presisere at den mistenkte aldri har vært medlem av vår organisasjon, sier Ronny Atle i NDL en pressemelding.

- Var i London i fjor «Vi kan kategorisk avvise at det har vært noen offisiell kontakt mellom han og EDL», skriver English Defence League på nettsidene sine.

Men flere EDL-medlemmer skriver på forumer på nettet at de har møtt ham. Blant annet Daryl Hobson (43), som har arrangert demonstrasjoner for gruppa, skriver at Breivik deltok på en demonstrasjon i fjor.

The Telegraph skriver at massemorderen skal ha møtt flere ledere av EDL i mars i fjor i forbindelse med at den nederlandske islamkritiske politikeren Geert Wilders besøkte London.

- Som Hitler Et høytstående medlem av EDL forteller at Breivik hadde jevnlig kontakt med medlemmene på Facebook og hadde en «hypnotisk» effekt på dem.

- Jeg snakket med ham et par ganger på Facebook og han er svært intelligent og flink til å sette ord på ting. Jeg opplevde han som meget omgjengelig, sier et EDL-medlem til avisa.

Han forteller at mange EDL-medlemmer ble veldig interessert i ham.

ISLAMKRITISKE: English Defence League er en høyreekstremistisk protestbevegelse i England som ofte forbindes med vold og anti-sosial oppførsel. Foto: AFP/Leon Neal/Scanpix
ISLAMKRITISKE: English Defence League er en høyreekstremistisk protestbevegelse i England som ofte forbindes med vold og anti-sosial oppførsel. Foto: AFP/Leon Neal/Scanpix Vis mer

- Det er som Hitler. Folk sa han var hypnotisk.

Etterforsker britisk kobling The Telegraph kunne i går avsløre at Scotland Yards antiterror-etterforskere har gått i gang med å finne ut om det er hold i Breiviks påstander om at han ble rekruttert til et hemmelig tempelridder-samfunn i London.

Breivik hevder i det 1500 sider lange manifestet at han lot seg inspirere av en britisk mann kalt Richard.

Statsminister David Cameron har opplyst at han tar Breiviks påstander svært alvorlig, og kalte kort tid etter terrorangrepet i Norge inn sine sikkerhetsrådgivere for å diskutere situasjonen.

Cameron har bedt britisk politi og etterretningen om å vurdere oppsynet de holder med grupper som EDL og ber dem også melde i fra om eventuelle bekymringer til regjeringens nasjonale sikkerhetsråd.

BRÅKMAKERE: Her blir en EDL-ekstremist bitt av en hund under en demonstrasjon i Leicester 9. oktober i fjor. Foto: Reuters/Darren Staples/Scanpix
BRÅKMAKERE: Her blir en EDL-ekstremist bitt av en hund under en demonstrasjon i Leicester 9. oktober i fjor. Foto: Reuters/Darren Staples/Scanpix Vis mer