BREIVIKS MÅL: Breivik var så fiksert på Dagbladets Marte Michelet (36) at han vurderte å angripe Utøya onsdagen hun holdt foredrag der. I stedet angrep han fredag 22. juli, og sto da ansikt til ansikt med hennes samboer Ali Esbati (34). Foto: ROGER VIKSTRÖM / DAGBLADET
BREIVIKS MÅL: Breivik var så fiksert på Dagbladets Marte Michelet (36) at han vurderte å angripe Utøya onsdagen hun holdt foredrag der. I stedet angrep han fredag 22. juli, og sto da ansikt til ansikt med hennes samboer Ali Esbati (34). Foto: ROGER VIKSTRÖM / DAGBLADETVis mer

Breivik hadde som mål å likvidere høygravide Marte

Breivik var så besatt av å likvidere Dagbladets Marte Michelet at han vurderte å angripe Utøya to dager tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Dette kommer fram i vitneavhør med Anders Behring Breivik. Her forklarer massemorderen at bomba tok lengre tid å gjøre ferdig enn antatt. Derfor ble terrorangrepet i stedet gjennomført fredag 22. juli.

Dagbladets debattansvarlige Marte Michelet var 20. juli på Utøya for å holde et foredrag om rasisme og islamofobi.

Breivik møtte ikke Michelet på Utøya, men sto i stedet ansikt til ansikt med hennes samboer Ali Esbati (34) 22. juli. Under svært dramatiske omstendigheter overlevde han massakren, mens folk døde rundt ham.

Nå feirer de livet sammen med sin seks uker gamle datter. Alt kunne sett helt annerledes ut for familien.

- I stedet sitter jeg her med et vakkert barn og er sykt lykelig over at Ali overlevde. Nå forstår jeg at det kunne vært Ali som satt her og hadde mistet både barn og samboer, sier Michelet til Dagbladet.

Evakuert av PST Allerede lørdag 23. juli fikk hun vite at Breivik hadde uttrykt en spesiell interesse for henne i avhør. I all hast ble den høygravide journalisten og samboeren hun nettopp var gjenforent med evakuert til en hemmelig adresse i regi av PST. Dette var på et tidspunkt hvor man ikke visste om Breivik hadde medhjelpere.

- Det var først i går at jeg fikk vite hvor attraktivt mål han så på meg som. Det gikk et iskaldt grøss nedover ryggen, og jeg begynte å skjelve da jeg fikk vite hvilke grusomme planer han hadde, sier Michelet.

I sitt manifest utviser Breivik stort hat overfor media generelt. Michelet sto ikke på A-lista over hva han kaller forrædere, men ifølge Breivik «står hun høyt på B-lista». Likevel understreker han i avhør at Michelet er i en egen klasse, og derfor vurderte å angripe Utøya onsdag - nettopp for å likvidere Michelet.

- At han peker ut meg som et så attraktivt drapsmål, forsterker oppfatningen av at han er en politisk motivert terrorist. Jeg er en forsvarer av et flerkulturelt samfunn, sier Michelet.

Reddet av tilfeldigheter Fredag 22. juli visste Marte ikke noe om Beiviks planer rundt henne. Alt hun visste, var at folk døde på Utøya og at hun ikke fikk kontakt med samboeren Ali.

NÆR DØDEN: Her gjemmer Ali Esbati og Bjørn Ihler seg etter å ha unnsluppet Breiviks kuler. Plutselig dukket han opp bare 15 meter unna dette nokså ubeskyttede gjemmestedet på sørspissen av Utøya. Foto: Privat
NÆR DØDEN: Her gjemmer Ali Esbati og Bjørn Ihler seg etter å ha unnsluppet Breiviks kuler. Plutselig dukket han opp bare 15 meter unna dette nokså ubeskyttede gjemmestedet på sørspissen av Utøya. Foto: Privat Vis mer

Sammen med AUF-ungdommer ble han jaget av Breivik rundt på øya, en flukt som endte ved vannkanten - der ørsmå tilfeldigheter reddet livet hans.

- Plutselig sto han der, 15 meter unna, har Esbati fortalt Dagbladet om møtet med Breivik på Utøya.

- Han holdt et stort våpen, løftet det. Samtidig begynte skuddene. Først da kom dødsangsten, sier Esbati.

- Jeg spente meg, og forberedte meg på å få ei kule i ryggen. Breivik fulgte dem som løp mot venstre, de ble drept. Hadde han snudd seg andre veien, ville vi ikke hatt en sjanse. Vi lå helt ubeskyttet.

Han ble liggende i vannkanten, og tenkte han på at han snart skulle bli far. Det er han nå blitt.

- Å se det lille hjertet som slo, ble en nesten uhåndterlig kontrast. Å se at det var en liten der inne som ikke vet noen ting om det som har skjedd, men som skal ut og leve her. Det gir et ekstra sterkt ønske om å forandre verden, sier han.