Breivik handlinger er styrt av hans lyst til å drepe

Aktoratet legger vekt på Breiviks psyke, ikke hans ideologi, skriver Andreas Wiese.

LYST TIL Å DREPE: Aktoratet legger vekt på Anders Behring breiviks psyke, ikke hans ideologi. Her ler han og ser på sin advokat Vibeke Hein Bæra. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LYST TIL Å DREPE: Aktoratet legger vekt på Anders Behring breiviks psyke, ikke hans ideologi. Her ler han og ser på sin advokat Vibeke Hein Bæra. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anders Behring Breivik ble drevet av sin lyst til å drepe så mange som mulig. Og når han nå  skal dømmes må han dømmes etter den lov og rett vi har, ikke de lovene man ønsker gjaldt.

Det var den klare meldingen fra aktor Engh i første del av aktoratets prosedyre. Det er meldinger som peker mot at aktorene seinere i dag vil legge ned påstand om utilregnelighet.

Aktoratet er også svært klare i sin vurdering av når drapsplanene dukket opp hos Brevik. Det skjedde ikke etter et møte med en  serber i Liberia i 2002. Planleggingen av terror og massakrer begynte våren 2009, først rundt den tiden da Breivik begynte å kjøpe inn utstyr til sin uniform. Engh viser til at Breivik rett etter Utøya fortalte i avhør at han hadde gruet seg til denne dagen i to år. Han sa ikke ni.

Og Breivik forklarte til Husby og Sørheim at han skrev den siste, militære delen av kompendiet sist. Han holder fast ved at han har vært på treningsleire i Baltikum, selv om flybilletter og bankbesøk viser at denne opptreningen er umulig.

Aktor har heller ingen tro på at noen av Europas mest briljante militære strateger skulle velge seg en ung mann med avbrutt videregående skole, uten avtjent militærtjeneste og med medlemskap i et parti som støttet den bombingen av Kosovo som sin sjefsideolog. Slik blir Breviks storhetsfantasier avkledd av aktoratet. Breivik klamrer seg fortsatt til en historie som ikke går opp med virkeligheten vi nå kjenner. Men det beviser ennå ikke noe om hvorvidt Brevik bare lyver eller lider av sykelige vrangforestillinger. Vi vet at Breiviks virkelighet ikke stemmer med faktum. Vi vet ikke hvorfor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer