Breivik handlinger er styrt av hans lyst til å drepe

Aktoratet legger vekt på Breiviks psyke, ikke hans ideologi, skriver Andreas Wiese.

LYST TIL Å DREPE: Aktoratet legger vekt på Anders Behring breiviks psyke, ikke hans ideologi. Her ler han og ser på sin advokat Vibeke Hein Bæra. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LYST TIL Å DREPE: Aktoratet legger vekt på Anders Behring breiviks psyke, ikke hans ideologi. Her ler han og ser på sin advokat Vibeke Hein Bæra. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik ble drevet av sin lyst til å drepe så mange som mulig. Og når han nå  skal dømmes må han dømmes etter den lov og rett vi har, ikke de lovene man ønsker gjaldt.

Det var den klare meldingen fra aktor Engh i første del av aktoratets prosedyre. Det er meldinger som peker mot at aktorene seinere i dag vil legge ned påstand om utilregnelighet.

Aktoratet er også svært klare i sin vurdering av når drapsplanene dukket opp hos Brevik. Det skjedde ikke etter et møte med en  serber i Liberia i 2002. Planleggingen av terror og massakrer begynte våren 2009, først rundt den tiden da Breivik begynte å kjøpe inn utstyr til sin uniform. Engh viser til at Breivik rett etter Utøya fortalte i avhør at han hadde gruet seg til denne dagen i to år. Han sa ikke ni.

Og Breivik forklarte til Husby og Sørheim at han skrev den siste, militære delen av kompendiet sist. Han holder fast ved at han har vært på treningsleire i Baltikum, selv om flybilletter og bankbesøk viser at denne opptreningen er umulig.

Aktor har heller ingen tro på at noen av Europas mest briljante militære strateger skulle velge seg en ung mann med avbrutt videregående skole, uten avtjent militærtjeneste og med medlemskap i et parti som støttet den bombingen av Kosovo som sin sjefsideolog. Slik blir Breviks storhetsfantasier avkledd av aktoratet. Breivik klamrer seg fortsatt til en historie som ikke går opp med virkeligheten vi nå kjenner. Men det beviser ennå ikke noe om hvorvidt Brevik bare lyver eller lider av sykelige vrangforestillinger. Vi vet at Breiviks virkelighet ikke stemmer med faktum. Vi vet ikke hvorfor.

Det er blant annet det aktor Holden nå må diskutere i andre del av prosedyren: Tilfredsstiller de fakta og vurderinger om Brevik vi er blitt presentert for de siste ti ukene beviskravene til utilregnelighet.

Handlingene 22. juli var nøye planlagt og overgår det vi trodde var mulig av utspekulert ondskap, sa Engh før pause. I ettermiddag  vil vi nå få høre om aktoratet mener all denne utspekulerte ondskapen er blitt planlagt og gjennomført over to år av en utilregnelig mann med paranoid schizofreni.

Foreløpig i dag har de flere ganger presisert at han er blitt drevet av sin lyst til å drepe så mange som mulig. De har snakket lite om hans ekstreme ideologi. De tegner istedet et bilde av en tragisk ung mann som streber etter å bli noe han selv opplever som stort.