Breivik håpet på regimeendring i 2009

Mener pressen og staten har skylden for 22. juli.

GRILLET: Aktoratet griller Anders Behring Breivik mye om utenlandsreisene hans i dag.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
GRILLET: Aktoratet griller Anders Behring Breivik mye om utenlandsreisene hans i dag. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aktor Inga Bejer Engh gjenopptok utspørringen av den terrortiltalte etter lunsjpausen onsdag ved å foreholde ham en uttalelse han har kommet med i politiavhør:

«Jeg deltok i møtet og ble ordinert. Siden har jeg vært en sovende celle.»

- Så du ble ordinert i 2002, spør Engh.
- Ja, jeg ser på det sånn, sier Breivik. Han sier at den første planen hans var å tjene mye penger og hjelpe saken økonomisk. - Jeg ville prøve å tjene 30 millioner før jeg var 30 for å starte en NGO (interesseorganisasjon), sier han. Han har også en økonomisk forklaring på at han i 2006 flyttet hjem til sin mor. - Jeg kunne velge å bruke 15.000 kroner i måneden på å fortsette å bo der jeg bodde, men det var bedre å leie et rom hos min mor for 3.500 kroner. Ellers hadde budsjettet mitt holdt til ett år mindre, sier han.

Pengeoverføringer  - Begynte du å skrive  manifestet med en gang du kom hjem?, spør Engh.

- Det startet jeg på i 2006 eller 2007.

Breivik kom hjem 3. mai 2002 fra Liberia og London-turene. Seinere den måneden overførte Breivik først 500 dollar til en navngitt mann i Liberia. Litt over en måned senere overfører han 14 000 kroner til samme mann. På spørsmål om mottageren var serberen Breivik hadde møtt i Liberia, ville han ikke svare.

- Det ønsker jeg ikke kommentere, sier Breivik.

- Var det han du hadde møtt i Liberia?

- Det ønsker jeg ikke kommentere. Jeg regner med at politiet har avhørt de i Liberia, så dere vet vel det, sier Breivik.

- Hvordan turte du å overføre fra din egen konto til Liberia?

- Jeg tenkte det var innenfor det som var akseptabelt.

- Trodde du at det ville bli oppdaget?

- Nei.

Breivik blir således spurt om flere pengeoverføringer til Liberia, men han nekter å kommentere alt.

Aktor Svein Holden bryter inn og prøver å få svar på spørsmål fra en annen vinkling, men han blir også møtt av en sta Breivik som nekter å kommentere Liberia- og London-turen.

Brukte kredittkort i utlandet Den tiltalte brukte kredittkortet sitt flere ganger på hans utenlandsturer.

- Ved to av tilfellene hadde jeg ikke ønske om å bruke kredittkort, men det var en nødløsning. Jeg hadde ikke noe valg på grunn av valutaforskjellen mellom Liberia og Elfenbenkysten, sier han.

Da du kom hjem fra London, hvorfor fortsatte du å være med i politikken og Frp?

- Som jeg har sagt var det et spor jeg startet tidligere, og jeg ville se hvor langt opp på bystyrelisten jeg kom før jeg ga meg, sier Breivik.

Håpet på regimeendring På spørsmål om Breivik da hadde gitt opp demokratiet, sier han at han alltid har hatt en viss tro på det.

- Jeg har alltid hatt litt tro på demokratiet. Senest i 2009 da jeg håpet at norsk presse skulle bli mindre subjektive før stortingsvalget. Om regimet, og særlig pressen, hadde endret seg, om de hadde sluttet å drive sin kampanjejournalistikk, hadde nok ikke 22. juli skjedd, forklarer Breivik.

Statsadvokaten fortsetter etter dette med å belyse noen av Breiviks kommentarer på nettforumer. Blant annet spør hun om han gir en støtteerklæring til USA.

- Det var i forhold til utbytte av Midtøsten med tanke på petroleum. Europa har etter 2. verdenskrig git avkall på alle interessene sine i Afrika og Midtøsten, mens USA tenker mer på sine egne interesser, sier Breivik.

Tror du serberen var klar over dette?

- Hvis du hører på det jeg sier var ikke det en støtteerklæring til USA, men at Europa burde endre retning og ta vare på de interessene de har, sier Breivik.

Flere feil Flere ganger i løpet av seansen må Breivik moderere tidligere uttalelser eller innrømme at han har sagt feil.

Han har tidligere sagt han kunne få dødsstraff hvis han ble tatt for å handle ulovlige diamanter, som var coveret hans på reisen til Liberia.

Dette innrømmer han nå at han ikke visste.

Han har problemer med å svare på tidligere uttalelser om at han var «cellekommandør» i det påståtte nettverket hans da han kom hjem fra London. Og han innrømmer at et påstått møte med nettverket er «pompøst» beskrevet.