PRØVER HARDT: Anders Behring Breivik har et sterkt ønske om å studere statsvitenskap. I løpet av tida i fengselet har han benyttet seg av studietilbudet deres og opparbeidet seg generell studiekompetanse, samt forbedret karaktersnittet sitt. Breiviks sjanser for å komme inn på studiet er større enn noen gang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
PRØVER HARDT: Anders Behring Breivik har et sterkt ønske om å studere statsvitenskap. I løpet av tida i fengselet har han benyttet seg av studietilbudet deres og opparbeidet seg generell studiekompetanse, samt forbedret karaktersnittet sitt. Breiviks sjanser for å komme inn på studiet er større enn noen gang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Breivik har brukt tida i fengselet på å skaffe seg generell studiekompetanse og forbedre karakterene sine

Større sjanse enn noen gang for å komme inn på universitetet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massedrapsdømte Anders Behring Breivik har de siste to årene sonet sin straff på avdeling for særlig høy sikkerhet i Skien fengsel.

Breivik har hatt et sterkt ønske om å studere statsvitenskap, og i forrige uke ble det kjent at han har søkt statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO) til høsten. Også i 2013 søkte Breivik på statsvitenskap på Blindern, men fikk da avslag på grunn av at han manglet studiekompetanse - etter å ha droppet ut av videregående.

Dagbladet får nå bekreftet at Breivik har opparbeidet seg generell studiekompetanse. Samtidig har han forbedret karakterene sine fra videregående for å forsøke å oppfylle ønsket om å få en lavere grad i statsvitenskap.

- Han har hatt studiekompetanse siden 2013. I fjor hadde han ikke godt nok karaktersnitt for å bli godtatt som student ved statsvitenskap ved UiO. Han har forbedret det karaktersnittet og søkt igjen. Han får svar på søknaden 20. juli, sier Breiviks advokat Øystein Storrvik til Dagbladet.

Flere plasser Endringer ved Institutt for statsvitenskap ved UiO har ført til at det trolig blir lettere for studenter å komme inn på studiet til høsten.

I 2014 var poenggrensa ved førstegangsvitnemål 46,2. Ordinærkvotegrensa var på 53,8. Breivik må søke med ordinærvitnemål, ettersom han er over 21 og ikke har fullført videregående på normal tid.

- Vi har nedlagt bachelorprogrammet i europastudier. Noen av disse studieplassene er flyttet til bachelorprogrammet i statsvitenskap. Opptaksrammen er dermed økt noe, sier instituttleder ved Institutt for statsvitenskap ved UiO, Dag Harald Claes, til Dagbladet.

- Trolig vil det bety at sistemann som tas opp vil ha litt dårligere karakterer enn tilfellet var i fjor og forfjor.

I praksis vil det bety at det er lettere å komme inn på studiet til høsten. Det avhenger imidlertid også på søkermassen og karakternivået til de som søker. I fjor var det 140 studieplasser på enheten, og 2,49 plasser per førstegangssøker. Det er i år økt til 155 studieplasser, og 356 søkere har utdanningen som førstevalg. Det gir 2,30 førstevalgssøkere per studieplass.

Om Breivik skulle komme inn på utdanninga, vil han ikke få fullført bachelorgraden i statsvitenskap. Det er til sammen ni emner som er obligatoriske for å få graden. Fem av disse kan ikke Breivik ta på grunn av hans nåværende soningsforhold.

- Fem av de ni emnene er det knyttet veiledning, seminar eller lignende til. Han kan dermed ikke få fullført bachelorgraden med nåværende soningsforhold, sier Claes til Dagbladet.

Program i fengselet Skien fengsel ønsker ikke å kommentere Breiviks studieløp i fengselet, eller hvorvidt han har oppnådd generell studiekompetanse i fengselet. I 2013 ble Breivik tatt opp som enkeltemnestudent ved UiO etter å ha tatt opp matematikkeksamen fra videregående. Han meldte seg også opp til flere enkeltemner selv om han ikke tok eksamen.

SONER HER: Breivik soner på avdeling for særlig høy sikkerhet i Skien fengsel. Her et bilde fra lukker avdeling ved fengselet. Om Breivik kommer inn på studiet ved UiO vil han måtte studere fra cella. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SONER HER: Breivik soner på avdeling for særlig høy sikkerhet i Skien fengsel. Her et bilde fra lukker avdeling ved fengselet. Om Breivik kommer inn på studiet ved UiO vil han måtte studere fra cella. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- På generelt grunnlag sender fengselet de søknadene som vedkommende innsatte må sende. Vi har et program slik at innsatte kan fullføre videregående utdanning i fengsel. Vi har et bredt skoletilbud som blir driftet av Hjalmar Johansen videregående skole, sier fengselsleder ved Telemark fengsel, avdeling Skien, Ole Kristoffer Borhaug, til Dagbladet.

På Hjalmar Johansen videregående skoles sider om fengselsundervisningen, opplyses det om at det legges til rette for flere utdanningsløp i fengselet. I tillegg opplyses det om at det generelt er en stor grad av individuell tilpasning i fengselsundervisningen.

Fengselsundervisningen ønsker heller ikke å kommentere Breiviks studieløp.

Debatt på UiO Ifølge norsk lov har alle innsatte samme rett til utdanning som alle andre. Da Breivik søkte på studier i 2013, ble det en debatt internt ved UiO. Universitetsprofessor Torkil Brekke uttalte til Dagbladet at han vil ha reservasjonsrett mot å undervise terroristen, mens student Mads Andreas Danielsen, som var øverste tillitsvalgte ved Institutt for statsvitenskap i 2013, argumenterer mot reservasjonsrett.

Breivik hadde i 2013 ikke tilgang til digitale ressurser, og han fikk heller ikke delta på seminarer eller få veiledning. UiO sendte kopier av lysark fra forelesninger til fengselet, der foreleserne var anonymisert.

Breivik har heller ingen tilgang til digitale ressurser nå. UiO valgte den gang å gi forelesere en mulighet til å reservere seg mot Breiviks ekamensbesvarelse. Breivik tok imidlertid ikke eksamen i noen av enkeltemnene.

Blir drapsmannen tatt opp som student i høst, vil han ikke kunne delta i forelesninger på campus, men må ta det som selvstudium på cella. Han vil dermed bare få anonymiserte kopier av lysark fra forelesninger og vil bli opplyst om hva som er pensum ved utdanninga.

- Skulle Breivik få tilbud om studieplass, vil hans soningsforhold tilsi at han ikke kan komme til campus eller ha noen kontakt med studenter eller ansatte ved UiO, sa rektor Ole Petter Ottersen i forrige uke.

INSTITUTTLEDER: Dag Harald Claes ved UiO. Foto: UiO
INSTITUTTLEDER: Dag Harald Claes ved UiO. Foto: UiO Vis mer