«Breivik har endret alt»

Før Anders Behring Breivik var etteretningens fokus på ensom-ulv-terrorister minimal. Terrorekspert Peter Neumann mener at flere utvikles til terrorister på nettet, uten kontakt med noe terrornettverk.

NYE KOSTER: Peter Neumann, terrorforsker og grunnlegger av the International Centre for the Study of Radicalisation er i Oslo for å holde foredrag om selvradikalisering på internett. - Politiet og etteretningen må rekruttere andre folk. De som kan finne farene på nett er ikke den klassiske politimannen, sier han til Dagbladet. Foto: Sveinung U. Ystad,
 Dagbladet
NYE KOSTER: Peter Neumann, terrorforsker og grunnlegger av the International Centre for the Study of Radicalisation er i Oslo for å holde foredrag om selvradikalisering på internett. - Politiet og etteretningen må rekruttere andre folk. De som kan finne farene på nett er ikke den klassiske politimannen, sier han til Dagbladet. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Peter Neumann, en av Europas ledende autoriteter på radikalisering og terrorisme og grunnlegger og leder av the International Centre for the Study of Radicalisation ved Kings College London, er i Oslo. Norge er ikke lenger noe unaturlig stoppested for en terrorekspert.

- Når internet slo igjennom trodde alle at vi ville få se flere ensom-ulv-terrorister, men det vakte ikke stor bekymring. Man regnet med at de ensomme ulvene ville ha mindre skadepotensiale om de opererte for seg, enn om de samme folkene ble knyttet til sofistikerte terroristorganisasjoner.

- Breivik har endret på hele det synet. Han er den teknisk mest avanserte soloterrorist jeg har hørt om. Han har endret hele vårt syn på ensomme ulver. Og det har endret vårt syn på voldspotensialet som komer fra ytterste høyre. Det handler ikke bare om al-Qaida, lenger, sier Neumann.

Selvradikalisering I dag snakker han om radikalisering på internett under en konferanse på Nobels fredssenter, arrangert av Teknologirådet.

- I internettets tidlige fase regnet vi med at terrorsamarbeid ikke kunne foregå mellom mennesker som ikke hadde møtt hverandre ansikt til ansikt - at lojaliteten og tilliten ikke kunne bli sterk nok. Det har vi måttet revurdere. Nå ser vi at det å være på internet i seg selv kan være nok til å radikalisere til kamp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer