- Breivik har ikke bedt om tilgivelse

Tutu mener nordmenn må være åpne for å tilgi terroristen.

SKAL SAMTALE: Geir Lippestad skal møte Desmond og Mpho Tutu til samtale i Oslo Konserthus dag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SKAL SAMTALE: Geir Lippestad skal møte Desmond og Mpho Tutu til samtale i Oslo Konserthus dag. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Geir Lippestad møter i dag fredsprisvinner Desmond Tutu og datteren hans Mpho til en samtale i Oslo Konserthus.

Tutu sa i går på en pressekonferanse at nordmenn må være åpne for å tilgi Lippestads tidligere klient Anders Behring Breivik.

- Det er det vi mener. Det er nok også Guds holdning, sa Tutu ifølge NTB.

Han og datteren har skrevet boka «Tilgivelse».

- Ikke bedt om tilgivelse Lippestad sier han tror Breivik ikke har noe ønske om tilgivelse eller forsoning.

- Han har aldri bedt om tilgivelse. Han sa selv i retten at han ikke angret, sier Lippestad til Dagbladet.

Tutu sa i går ifølge NTB at det er mulig å tilgi, selv om handlingen fordømmes.

- På den ene siden kan man fortsette med sinne og bitterhet og et begjær om å slå tilbake. På den andre siden kan man - uten at man tolererer handlingen - forsøke å finne svar på spørsmålet «hva har jeg å tjene på å hate ham?» sa Tutu.

Hvorfor tilgi? Emnet vil trolig utdypes når Lippestad og Tutu møtes på scenen. De spiste middag sammen i går, og planla da seansen.

- Vi må strekke oss litt for å være med på resonnementet hans. Men det ha sier er interessant. Han tar folkets perspektiv, ikke den som eventuelt skal tilgis, og hvordan tilgivelse kan hjelpe dem å gå videre. Spørsmålet blir: Hvorfor skal vi tilgi? På grunnav gjerningsmannen eller for oss selv? sier Lippestad til Dagbladet.

Han sier de trolig vil ta opp flere aktuelle emner, som den pågående katastrofen i Syria.

- Det blir nok ikke en teoretisk samtale. Vi vil trolig komme innom politiske og konkrete situasjoner vi står i i dag, sier Lippestad.

I OSLO: Desmond Tutu er på besøk i Norge for å snakke om boken «Tilgivelse»  han har skrevet sammen med datteren Mpho Tutu. De holdt en pressekonferanse på Nobels Fredssenter mandag morgen.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
I OSLO: Desmond Tutu er på besøk i Norge for å snakke om boken «Tilgivelse» han har skrevet sammen med datteren Mpho Tutu. De holdt en pressekonferanse på Nobels Fredssenter mandag morgen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer