Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Breivik har prøvd å lure brevsensuren ved å skrive veldig smått

Viktig å kontrollere terroristens korrespondanse nøye, mener staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Statens advokat Adele Matheson Mestad grunngir i retten hvorfor det er viktig å kontrollere Anders Behring Breiviks korrespondanse. Det kommer fram at terroristen har forsøkt å omgå sensuren på flere måter, blant annet ved å skrive med svært liten skrift eller ved å «skrive på en måte sånn at man ikke forstår hva som står der».

- Han inspirerer til lone-wolf-terrorisme, dvs. terror som er vanskelig å avdekke, sier advokaten.

Breivik, som sitter pent antrukket mellom sine advokater Mona Danielsen og Øystein Storrvik, rister på hodet idet Mestad sier dette.

Brevsensuren står sentralt i Breiviks søksmål mot staten der han hevder seg behandlet på en nedverdigende og umenneskelig måte i fengselet. Mestad søker å vise at en nøye kontroll er helt nødvendig av flere årsaker - bl.a. fordi brevene hans antas å være potensielt farlige, med tanke på spredning av tankegodset hans.

Seks kategorier I løpet av tida Breivik har sittet i Ila og Telemark fengsel, har han sendt og mottatt ca. 4000 brev. Av disse er om lag 600 blitt avvist av sensuren, ifølge Mestad.

Hun understreker at sensuren «suger store ressurser ut av KDI (Kriminalomsorgsdirektoratet)».

STATEN I RETTEN: Adele Matheson Mestad representerer staten i saken Anders Behring Breivik har anlagt mot Norge. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
STATEN I RETTEN: Adele Matheson Mestad representerer staten i saken Anders Behring Breivik har anlagt mot Norge. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

- I realiteten er dette masseforvaltning av én enkelt ansatt, sier hun.

Staten deler opp brevene i seks kategorier:

1: Masseutsendelser, med fare for nettverksbygging. Breivik forsøkte ved ett tilfelle å sende ut 52 like brev til meningsfeller.

2: Stans av korrespondanse med straffedømte meningsfeller, som den rasistiske svenske massemorderen Peter Mangs og medlemmer av den amerikanske hvit-makt-organisasjonen Aryan Brotherhood.

3: Brev til meningsfeller med ønske om bistand i etablering av nettbaserte plattformer for videreformidling av hans budskap. Dette er brev til personer som har vært særlig hengivne overfor Breivik og hans prosjekt. Han har bedt mottakeren om å videreformidle brevet på nett og i blogger.

4: Brev som er nektet sendt på grunnlag av utformingen. Brev som var vanskelig kontrollerbare, med liten skrift og setninger over hverandre, ofte på et fremmed språk.

5: Mediebrev og brev til organisasjoner og institusjoner. Høsten 2015 fikk han nektet brev hvor han innkalte til dialogmøte om radikalisering i fengselet med bruk av nazisymboler.

6: Brev til og fra andre private som ikke faller inn under kategori 1-3. Brev som gjennomgående er blitt tillatt.

PST-rapport Mestad vektlegger det store nedslagsfeltet Breiviks skriverier kan ha, og viser til PSTs siste årlige sikkerhetsvurdering, der høyreekstreme miljøer trekkes fram som en voksende sikkerhetstrussel.

- Hans politiske motiv er tankegods saksøker dessverre ikke er alene om, sier Mestad, og viser til Breiviks sterke status i enkelte miljøer som også er tilbøyelige til nettradikalisering. Etter 22. juli er mye forskning blitt gjort på dette, bl.a. av Forsvarets forskningsinstitutt.

Breivik rister på hodet igjen mens Mestad beskriver at mye av den høyreekstreme radikaliseringen skjer på nett. Advokaten minner om at Breivik har vist stor evne til å planlegge, og at ord kanskje ikke betyr det de virker som. I tillegg snakker terroristen i sitt manifest «nesten bare om vold».

- Manifestet gir føringer om at tilhengere bl.a. kan konvertere til islam dersom det er formålstjenlig. Breivik skriver også at han ønsker kontakt med voldsdømte, og at han vil fortsette kampen fra fengselet. Han har vilje og evne til å påvirke folk både i Norge og utlandet, og har evnen til å se langt fram i planleggingen, sier Mestad.

Hun viser til flere forbrytelser i inn- og utland som gjerningspersonene har dedisert til Breivik, og at han mottar støtteerklæringer fra hele verden.

Aryan Brotherhood i Norge Det kommer videre fram at Breivik i et av brevene prøvde å opprette en avdeling av Aryan Brotherhood i Norge. Dette brevet er blant dem som ble stanset.

Tre personer er nektet å besøke Breivik i fengselet, med bakgrunn i brev de har prøvd å sende ham.

- Blant disse kan det ligge en ny Breivik, advarer Mestad.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media