Breivik har sendt brev til «Lasermannen 2»

Her er skrekkbeslaget politiet gjorde hos drapstiltalte Peter Mangs. Nå har Breivik sendt svensken et hemmelig brev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Den svenske einstøingen Mangs er tiltalt for tre drap og 12 drapsforsøk, og påtalemyndigheten mener han er mannen som alene skapte frykt i Malmö over flere år.

Han omtales som «Lasermannen 2», grunnet likhetene med John Wolfgang Alexander Ausonius, som skjøt 12 svensker med innvandrerbakgrunn i 1991 og 1992. Ausonius brukte et gevær med lasersikte.

Bekrefter Anders Behring Breivik har i politiavhør omtalt Mangs som «kanskje den største motstandsmannen» i Skandinavia før 22. juli.»

I dag kan Dagbladet avsløre at Breivik har kontaktet mannen som skal ha terrorisert Sverige sju år i strekk. Forsvarer Odd Ivar Grøn bekrefter at Breivik har sendt brev både til Mangs og til den tyske nynazisten Beate Zschäpe (36) i organisasjonen Braune Armee Fraktion.

- Han har skrevet og sendt et langt brev både til Mangs og Beate Zschäpe, bekrefter Grøn overfor Dagbladet.

På spørsmål om hvorvidt Breivik følger rettssaken mot Mangs i Malmö, svarer forsvarer Odd Ivar Grøn:

- Vi har sett litt på det sammen med ham. Det har ikke skjedd så mye i den saken hittil. Han venter nok litt på å få kjennskap til forklaringen til Mangs. Det han sier, er at han vil følge med litt på hva som skjer der før han eventuelt uttaler seg om det.

Mistet søsteren Statsadvokat Håkan Larsson har i retten framstilt Mangs som en mann som ikke hadde lyktes i livet, som droppet ut av videregående skole, sluttet både på utdanninger og jobb og søkte tidlig psykiatrisk hjelp. Etterforskningen har brettet ut en kostyme- og parykkfiksert einstøing med våpeninteresse og en stor sorg:

Mangs' far sier i et intervju med Expressen at Peter aldri ble den samme etter at hans storesøster mistet livet som 18-åring, etter lengre tids narkotikamisbruk.

Etter at Mangs ble pågrepet i november 2011, raidet politiet leiligheten hans i Malmö. Der gjorde de funn som viste hvor organisert, kløktig og møysommelig Mangs skal ha gått fram.

Kostymefetisj I leiligheten fant politiet finlandshetter, masker, en parykk, en løsbart og en stridsvest. Ifølge politiet har Mangs hatt på seg løshår og kostymer mens han spanet på sine ofre. Mangs har eksempelvis festet et hvitt nett til en blå caps, og klippet ut hull til øynene i nettet - i det som utgjør et skremmende kostyme.

MASKE: Politiet har beslaglagt store mengder utstyr hos Peter Mangs. Her en caps og ei maske. Foto: Politiet/Expressen
LØSHÅR: Politiet har beslaglagt store mengder utstyr hos Peter Mangs. Denne parykken lå i Mangs' leilighet. Mangs er svært kostymeinteressert. Foto: Politiet/Expressen
BESLAG: Politiet har beslaglagt store mengder utstyr hos Peter Mangs. Denne maska lå i Mangs' leilighet. Foto: Politiet/Expressen
STRIDSVEST: Denne vesten inneholder rom både for våpen, en kniv og annet utstyr. Den lå i Mangs' leilighet. Foto: Politiet/Expressen
LØSBART: Politiet har beslaglagt store mengder utstyr hos Peter Mangs. Her en løsbart. Mangs var svært kostymeinteressert. Foto: Politiet/Expressen
NEKTER SKYLD: Peter Mangs er tiltalt for drap og drapsforsøk, men nekter skyld. Foto: Privat/Politiet/Expressen

Politiet beslagla også flere våpen hos den svært våpeninteresserte einstøingen, som - i likhet med Anders Behring Breivik - tilbragte mye tid på konspirasjonsvennlige sider på Internett.

Ifølge Expressen har en ansatt i en kostymebutikk forklart at en mann, som trolig var mangs, ringte og var interessert i en teaterkrem  som brukes for å skape en jevn overgang hvis man vil iføre seg en falsk skumnese. Da kostymeselgeren beklaget og sa at dette ikek var til salgs i Malmö, ble mannen sint.

Flere år De to første drapene Mangs er tiltalt for fant sted allerede sommeren 2003, da to menn på 66 og 23 år ble drept med få ukers mellomrom. I ly av kveldsmørket plukket en gjerningsmann, som politiet mener er Mangs, ut sine ofre i den sørsvenske byen, løftet skytevåpenet og trakk av. Med unntak av ett hadde alle ofrene en ting til felles: innvandrerbakgrunn.

Det tredje drapet skjedde i oktober 2009 da Trez West Persson (20) ble skutt og drept mens hun satt sammen med en venn i en bil. Vennen Xhafer Dani (22) overlevde, men ble alvorlig såret.

Seinere plukket han ut tilfeldige mennesker blant annet på en bussholdeplass og et gatekjøkken. Det var bare tilfeldigheter som gjorde at drapsforsøkene ikke endte i drap. Mangs skal ha røpet seg en gang, og fortalt en venn at han drepte Trez West Persson.

Det førte til at Mangs, ifølge tiltalen, truet både vennen, hans samboer og deres datter på livet.

Motstandsbevegelse Anders Behring Breivik har selv hyllet Mangs i flere sammenhenger.

Breivik hevder at personene som totalt står bak et 50-talls angrep i Europa siden 2. verdenskrig utgjør «den antikommunistiske motstandsbevegelsen». Dette har han forklart seg om både i lange politiavhør og i sal 250 i Oslo tingrett. Han har sagt i politiavhør at han skulle kontakte to navngitte personer for å innlemme dem i organisasjonen.

Dagbladet har gjentatte ganger søkt Mangs' advokater for en kommentar - uten hell.

Vil tilby støtte Den andre Breivik har sendt brev til er tyske Beate Zschäpe (36. Hun utgjorde Braune Armee Fraktion - med Uwe Bohnhardt (34) og Uwe Mundlos (38). De skal ha drept ni tyrkiske kioskeiere mellom 2000 og 2006, og to stått bak bombeangrep i henholdsvis 2000 og 2004, der over 30 mennesker ble skadd. Bohnhardt og Mundlos er døde, mens Zschäpe sitter fengslet.

BRAUNE ARMEE FRAKTION: Breivik har i avhør forklart at han vil kontakte Beate Zschäpe (t.v.) i brevs form, og tilby moralsk støtte. Nå har han skrevet og sendt brevet. Han vil også ha henne med i en ny organisasjon. Foto: Reuters/Ostthueringer Zeitung/Scanpix
BRAUNE ARMEE FRAKTION: Breivik har i avhør forklart at han vil kontakte Beate Zschäpe (t.v.) i brevs form, og tilby moralsk støtte. Nå har han skrevet og sendt brevet. Han vil også ha henne med i en ny organisasjon. Foto: Reuters/Ostthueringer Zeitung/Scanpix Vis mer

I notater Breivik har forfattet på cella går det fram at han skal tilby Peter og Beate, som han skriver, moralsk støtte i deres respektive rettssaker. Den påståtte «motstandsbevegelsen» ble først nevnt da Breivik da han ringte politiet 22. juli.

- Ja, god dag, mitt navn er kommandør Anders Behring Breivik i den norske antikommunistiske motstandsbevegelsen, sa drapsmannen til politiet da han ringte nødnummeret fra Utøya og hevdet han ville overgi seg.

DREPT: Trez West Persson ble skutt og drept 10. oktober 2009. Politiet mener hun ble et helt uskyldig offer for desperadoen Peter Mangs. Foto: Privat/Expressen
DREPT: Trez West Persson ble skutt og drept 10. oktober 2009. Politiet mener hun ble et helt uskyldig offer for desperadoen Peter Mangs. Foto: Privat/Expressen Vis mer