- Breivik har stort sett alltid vært snill

Breiviks bestekamerat fra barndomsåra vitnet i retten.

BARNDOMSKAMERATER: Breiviks bestekompis fra barndommen vitnet i retten i dag. De hang sammen som erteris gjennom barneåra og hadde kontakt helt fram til 22. juli i fjor. Foto: privat
BARNDOMSKAMERATER: Breiviks bestekompis fra barndommen vitnet i retten i dag. De hang sammen som erteris gjennom barneåra og hadde kontakt helt fram til 22. juli i fjor. Foto: privatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg oppfattet ham som ganske oppegående og smart. Mot meg har han stort sett alltid vært snill, fortalte barndomskameraten (33) da han vitnet i Oslo tingrett i dag.

33-åringen, som jobber som brannmann i Oslo, var førstemann ut i vitneboksen i tingretten i dag. To andre kamerater og ekskjæresten til Breiviks bestekamerat de siste åra, skal også forklare seg i retten.

Kameraten så brydd og plaget ut i vitneboksen. Han virket nervøs, og valgte å stå under forklaringen sin.

Anders Behring Breiviks venner ønsker ikke å ha ham til stede i rettssalen mens de forklarer seg. Breivik ble derfor plassert i et annet lokale, sammen med de sakkyndige Synne Sørheim og Agnar Aspaas.

Lekte sammen 33-åringen forteller at han møtte Breivik første gang rundt 1990, da han flyttet til Oslo og begynte på samme skole som tiltalte.

- Vi ble satt ved siden av hverandre i klasserommet, sier han.

Breivik bodde på dette tidspunktet på Skøyen, og gikk på Smestad skole.
De to guttene bodde nær hverandre, og det ble naturlig at de lekte sammen, spilte basketball etter skoletid, syklet rundt omkring og dro på Frognerbadet.

- Vi var mye sammen i barneårene og var også hjemme hos hverandre. Vi hadde det som alle andre barn hadde det, vi hadde det moro sammen, sa han i retten.

Aktoratet ønsker at Breiviks venner skal bidra til å kaste lys over rettssakens hovedspørsmål: hvorvidt tiltalte er tilregnelig eller ei. Derfor spurte aktor Inga Bejer Engh mye om hvordan Breivik framsto, og hvordan han oppførte seg på ulike stadier av oppveksten og i voksenlivet.

Tagget sammen Aktor Engh spurte kameraten om Breiviks fortid som tagger.

 - Det var vel rundt sjuende klasse. Jeg deltok også, sa 33-åringen.

Han forteller at de ble stoppet av politiet en gang og måtte male over det de hadde tagget. Breivik var ikke med på opprydningsarbeidet. Taggingen dabbet litt av rundt 9-klasse.

- Vi vokste vel fra det, kan man vel si, forklarte han.

Breivik og kompisen «vokste også fra hverandre» rundt denne tida og var ikke så mye sammen lenger. De to fant imidlertid tonen igjen da de begynte på videregående, på Hartvig Nissens skole.

- Vi ble enige om å begynne på Hartvig Nissen videregående skole sammen. Han gikk imidlertid bare ett år før han ville ta resten av videregående på Oslo Handelsgymnasium. Vi var jevnlig sammen på denne tida, sa han.

- Normal gutt Han beskrev den terrortiltalte som en normal gutt.

- Tenkte du på noe tidspunkt at han var noe annerledes enn dere andre? spurte aktor.

- Nei, men han var jo litt spesiell, vil jeg si. Det handler om alt fra klesstil, han syntes visse ting var kult som andre reagerte på. Eller han syntes det var kult å gå med solbriller på et utested om kvelden selv om vi andre ikke syntes det var kult, sa kameraten.

- Hvordan opplevde du hans modenhet i forhold til alderen på videregående? spør aktor.

- Vi var vel stort sett på samme linje. Men i 3. gym ble han veldig opptatt av å tjene penger og å jobbe, sier 33-åringen.

Han forteller at de festet en del i denne perioden.

Vennen forklarer at det var rundt første klasse på videregående at Breivik utviklet interessen for forretninger. Mens vennene fortsatte med studier, droppet Breivik ut av videregående. Han begynte å jobbe, blant annet med telefonsalg.

Bodde i kollektiv Etter videregående holdt vennene sammen, forteller 33-åringen. Han forteller at flere av dem flyttet sammen i kollektiv. Vennegjengen pleide å møtes i kollektivet før de skulle ut på byen i helgene. Stedet ble et naturlig samlingspunkt. Breivik var ikke alltid hjemme, men de traff hverandre jevnlig i denne perioden.

Han synes det er vanskelig å beskrive hvordan Breivik var som person på denne tida.

- Hvordan var ham? spurte aktor.

- Det er veldig vanskelig å beskrive. Jeg oppfattet han som ganske oppegående og smart. Mot meg var han stort sett snill.

- Likte du å være sammen med ham?

- Ja.

Utseendefiksert kameraten beskrev Breivik som en person som var langt mer opptatt av utseendet enn andre. Han gikk så langt som til å operere nesa.

- Hvorfor det? spurte aktor.

- Slik jeg oppfattet det ønsket han en mer arisk nese, sa han. Breivik pleide også å pudre seg, noe som var helt uvanlig.

Han sier at mange av ungdommene på den tida - han selv inkludert - var opptatt av utseende.

- Men det var ingen som gikk så langt som han gjorde, sa kameraten. Samtidig hadde han selvironi og tålte å bli hakket litt på.

Den terrortiltalte har tidligere hevdet at han var nødt til å operere etter å ha blitt angrepet av «muslimer».
Aktor Inga Bejer Engh trakk fram voldsepisodene med muslimer som Breivik tidligere har forklart seg om, blant annet en episode i Oslo sentrum der han skal ha knekt nesa. Denne og en annen konfrontasjon kan ikke den tidligere vennen erindre detaljer om.

Mens kameraten forklarte seg, kom en av forsvarene, Odd Ivar Grøn inn igjen i salen. Han satt på bakrommet sammen med Breivik. Forsvarer Geir Lippestad fortalte at Breivik ønsket å kommentere det kameraten fortalt om neseoperasjonen han utførte. Dommer Arntzen sa at Breivik må gjøre dette på slutten av dagen i dag.

- Hvordan var forholdet hans til vold? ville aktor vite.
Kameraten kunne ikke huske noen voldsepisoder rundt Breivik i denne perioden.

Han forteller at det var én episode med rektoren på skolen, og legger til at også han selv var i et «basketak» med Breivik én gang.

Lite kontakt 33-åringen flyttet utenlands på begynnelsen av 2000-tallet, og hadde i denne periode n dette bare sporadisk kontakt med Breivik.

- Han begynte blan annet med den diplomtjentesten, sa vennen - og siktert til at Breivik tjente en god del penger på å selge falske vitnemål.

Vennene hjemme fortalte at det var vanskelig å få truffet Anders Behring Breivik på denne tida. Breivik flyttet i 2006 hjem til sin mor på Skøyen på Oslo vest, og tilbrakte et helt år med utelukkende å spille dataspill.

Da 33-åringen flyttet tilbake til Norge, hadde Breivik fortalt vennegjengen at han var godt i gang med å skrive bok.

- Vi fikk vite hva boka skulle inneholde. Jeg var veldig spørrende til dette.

33-åringen fortalte retten at han gjenkjenner smilet som Breivik flere ganger har hatt under rettssaken.

 - Jeg gjenkjenner det som et nervøst smil, sa han.