Breivik hevder «hans brorskap» ble misforsått

Står fast ved at hemmelig brorskap eksisterer.

FRAM OG TILBAKE: Terortiltalte Anders Behring Breivik har endret sin beskrivelse av hva det hemmelige brorskapet Knights Templar er og ikke er under politiavhør. Nå er han redd for å bli oppfattet som at det hele bare er oppspinn, slik politiet mener det er. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FRAM OG TILBAKE: Terortiltalte Anders Behring Breivik har endret sin beskrivelse av hva det hemmelige brorskapet Knights Templar er og ikke er under politiavhør. Nå er han redd for å bli oppfattet som at det hele bare er oppspinn, slik politiet mener det er. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev før påske at Breivik nå innrømmer at den hemmelige tempelridderordenen han har hevdet å være en del av aldri har eksistert som en etablert organisasjon.

Bakgrunnen var Breiviks forsvarstale, som han sendte VG, Dagbladet og ABC Nyheter.

- Kan tolkes feil I brevet het det: «Beskrivelsen min av Knights Templar med medaljesystemet, uniformssystemet, ordineringsritualet, prinsipp- og kodeks-systemet, tittelsystemet, organisasjonssystemet er ikke noe mer enn et forslag for et fremtidig organisatorisk system. Det er således IKKE et eksisterende system.»
 
Breivik sier nå via forsvarer Tord Jordet at dette ikke må oppfattes som at Knights Templar ikke eksisterer:
 
- Han ser at setningen kan tolkes på denne måten. Men det han mente er at det er et forslag til blant annet medalje-, uniform-, og tittel-system. Han står fast ved at organisasjonen eksisterer og at han er tilknyttet et hemmelig nettverk, sier Jordet til Dagbladet.

Selvmotsigende Breivik beskriver i avhør dette nettverket på flere ulike måter. Blant annet skal det være snakk om et nettverk i ånden, mer enn en fast organisasjon. Andre steder er han mer konkret på at nettverket eksisterer, og har eksistert i flere år.
 
I avhør er Breivik tilsynelatende selvmotsigende om sitt forhold til dette hemmelige brorskapet.

Dagbladet har omtalt at han fortsatt står fast ved at han var på et ordineringsmøte i nettverket i London, samt at han har møtt en tilknyttet serber i Liberia. Overfor politiet tviholder han på at organisasjonen eksisterer.

Samtidig skriver Breivik i brevet at han er «en selvdreven og uavhengig militant nasjonalist og ikke et medlem av en organisasjon.»

Tror han lyver Etter å ha etterforsket et mulig nettverk over lang tid, mener politiet at det ikke eksisterer noen organisasjon ved navn «Knights Templar» i den form Breivik tidligee har beskrevet.

Politiet mener han var alene om planlegging og gjennomføring av terrorhandlingene.

I psykiatrirapporten fra Torgeir Husby og Synne Sørheim står det at Breivik mener at han gjennom hevd er ideologisk leder av organisasjonen «Knights Templar», som har mandat å være både militær orden, matyrorganisasjon, militærdomstol, dommer, jury og avretter. Han mener han har ansvar for å bestemme hvem som skal leve og dø i Norge.

«Ansvaret oppleves reelt, men tyngende. Fenomenene vurderes som bisarre, grandiose vrangforestillinger», konkluderte de sakkyndige.

Endret sitt budskap Den nye psykiatrirapporten fra Agnar Aspaas og Terje Tørrissen trekker etter hva Dagbladet kjenner til en helt annen konklusjon: De skal være overbevist om at Breiviks tempelridderorden ikke er noen vrangforestiling.

Breivik har etter hva Dagbladet kjenner til justert seg i samtalene med Tørrissen og Aspaas. Han var kjent med hele den forrige rapporten før han startet samtalene med dem. I den første rapporten het det blant annet: «Observanden scoret inkluderende på spørsmål om grandiose vrangforestillinger. Han mener han har makt til å avgjøre hvem som skal leve og dø i Norge, at han kan bli innsatt som ny regent, og at hans organisasjon Knights Templar vil overta makten i Europa.» Dette går han helt tilbake på i samtalene med de nye.

Overfor dem skal han ha hevdet at dette bare er oppspinn og at det ikke er noe han står for.