Breivik hevder politiet er ute etter å ta ham

Provosert Breivik avbrøt avhør.

SKEPTISK: Terrortiltalte Anders Behring Breivik avbrøt i går et maratonavhør da han mente politiet forsøkte å få ham i ubalanse med konfronterende spørsmål. Bildet er fra fengslingsmøtet tidligere i år.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKEPTISK: Terrortiltalte Anders Behring Breivik avbrøt i går et maratonavhør da han mente politiet forsøkte å få ham i ubalanse med konfronterende spørsmål. Bildet er fra fengslingsmøtet tidligere i år. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avhørene av terrortiltalte Anders Behring Breivik har i det siste blitt mer og mer konfronterende.

I går ble det gjennomført et maratonavhør som ble avsluttet med at Breivik nektet å svare på spørsmål. Årsaken var ifølge forsvarer Trond Jordet at Breivik mente politiet var ute etter å ta ham på flere områder.

- På slutten av avhøret ble han først spurt om sitt kvinnesyn, hvorfor han anser kvinner for å være emosjonelt ustabile. Videre ble han spurt om hans syn på islam og kriminalitet. Da svarte han at han ikke ønsket å begynne på det en gang. Han reagerte på at det var et stort tema, som ble tatt opp seint på dagen og så tett opp mot hovedforhandlingen, sier Jordet.

Frykter dårlige svar Breivik skal ha blitt provosert over at politiet tok opp slik store tema etter en lang dag i avhør, og hevdet politiet gjorde det bevisst for at han skulle gi dårlige svar. Breivik skal ha fryktet at politiet jaktet på ugjennomtenkte svar for å bruke dem mot ham i retten senere.

- Han var ikke irritert, men han sa klart i fra at han mente det var unødvendig å gjøre det på den måten, og at det burde vært tatt tidligere hvis politiet mente det var viktig, sier Jordet, og legger til:

- Han sa han oppfattet det som om politiet ønsket at han skulle svare dårlig for seg og at de ville delegitimere hans synspunktet, og at det ville han ikke være med på.

Jordet sier Breivik mente politiet ville svekke hans troverdighet og at deres ønske var at han skulle forklare seg dårlig om viktige tema.

- Får påpeke hva han vil Politioverbetjent og avhørsekspert Asbørn Rachlew i Oslo-politiet har følgende kommentar til Breiviks reaksjon:

- Siden 22. juli 2011 har siktede forklart seg i over 200 timer til politiet. Formålet med avhørene har hele tiden vært å samle inn så mye relevant og pålitelig informasjon som mulig. I den anledning har politiet gitt siktede mulighet til å gi sin frie forklaring til alle relevante tema. Riktignok har siktede fått anledning til å gjenta sitt politiske budskap, men temaene for avhørene er det politiet som har styrt.
I de siste avhørene har politiet, i tråd med etablert metodikk sondert tettere og konfrontere siktede med opplysninger som ikke sammenfaller med hans forklaringer eller påstander i hans kompendium. Dersom siktede opplever metodikken som urettferdig, er det hans fulle rett å påpekte det. I tråd med vår metodikk er alle avhørene tatt opp på video, noe som gir sakens dommere full anledning til å etterprøve eventuelle påstander om uredelige avhørsmetoder.