MASSEMORDER: Anders Behring Breivik (i rødt) fotografert i forbindelse med et fengslingsmøte. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
MASSEMORDER: Anders Behring Breivik (i rødt) fotografert i forbindelse med et fengslingsmøte. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

- Breivik hørte ikke på musikk på Utøya

Hadde planlagt å høre på Ringenes Herre-musikk under massakren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Musikk var et av temaene i det forrige avhøret av massemorderen Anders Behring Breivik. Han ble da blant annet spurt om han hørte på musikk under massakren på Utøya, slik han skrev i sitt manifest at han skulle.

- Han opplyser at han ikke hørte på musikk på Utøya, sier Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

I manifestet skrev Breivik at han ville lytte til en versjon av sangen «Lux Æterna» under terrorangrepene. Sangen er blant annet brukt i filmen «Requiem for a Dream» og i traileren i filmen «Ringenes Herre: To tårn».

«Jeg skal sette iPoden min på maks volum, som et verktøy for å undertrykke frykt, hvis det trengs. Jeg setter kanskje på «Lux Aeterna» av Clint Mansell på repeat, siden dette er en svært mektig sang ( ...) Den finner fram lidenskapelig raseri i deg».

Flere medier har også slått fast at han hørte på musikk. Enkelte vitner fra Utøya har også sagt at Breivik nynnet, og noen mener de så at han hørte på en ipod. Politiet fant en ipod på ham etter pågripelsen, men han sier altså selv at han ikke hørte på musikk mens han utførte de grufulle terrorhandlingene.

- Han opplyser at han ikke hadde behov for å undertrykke frykten og at det ikke var hensiktsmessig å høre på musikk, sier Jordet.

Breivik skriver for øvrig en del om musikk også ellers i manifestet, blant annet at han liker å høre på vokaltrance. En favoritt innen en helt annen sjanger er Helene Bøksle, opplyser han.

- I avhøret fortalte han om hva han har pleid å høre på og hvordan han har brukt musikk som inspirasjon eller for å sette seg i en bestemt stemning, sier Jordet.