MARATONAVHØR: Anders Behring Breivik ble avhørt i tolv timer på politihuset i Oslo i går. Her er han avbildet på vei fra fengslingsmøte i Oslo tingrett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MARATONAVHØR: Anders Behring Breivik ble avhørt i tolv timer på politihuset i Oslo i går. Her er han avbildet på vei fra fengslingsmøte i Oslo tingrett. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Breivik i 12 timers avhør i går

Nekter fortsatt å svare på om han hadde medhjelpere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik satt i går i et 12 timers langt avhør på politihuset på Grønland i Oslo. Avhøret var ikke over før ved 22-tida i går kveld.

Den terrorsiktede 32-åringen ble konfrontert med en rekke spørsmål som om han hadde medhjelpere eller ikke.

- Tema i avhøret var en rekke tekniske spørsmål rundt hvordan bomben ble laget, samt hans rolle i Knights Templar og reisevirksomheten, sier Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad.

Avhørsrådgiver Asbrjørn Rachlew har tidligere fortalt at Breivik er høflig, svært detaljert og at han tåler lange avhør.
 
Taus om andre Grunnen til at politiet har brukt flere titalls timer på å spørre Breivik om de tekniske detaljene ved å lage en bombe, er at de må komme til bunns om Breivik har hatt nok kunnskap til å lage bomba alene. I gårsdagens avhør ble Breivik igjen konfrontert med tekniske detaljer, blant annet blandeforhold, innkjøp og sprengstoff.

Politiets bombeeksperter jobber nå med å kontrollere Breiviks opplysninger.
 
Advokaten opplyser til Dagbladet at hans klient fortsatt nekter å fortelle om eventuelle personer han har truffet.

- Han forteller fortsatt ikke noe om andre personer han eventuelt har truffet. Han ønsker ikke å involvere andre personer i saken, sier Lippestad.

Konfrontert I forrige uke ble høyreekstremisten Paul Ray, som har base på Malta, avhørt av Oslopolitiet. Politiet har tidligere bekreftet at Breivik skal forhøres om opplysningene Paul Ray har kommet med i avhør.
 
- Han er konfrontert med avhørene til Paul Ray. Hva er hans reaksjon på Rays forklaring om tempelridderne?

- Han ønsker ikke å forklare seg om andre personer. Han står på at han har vært på et stiftelsesmøte i Knights Templar, men vil ikke si noe om andre personer.

- Han har tidligere sagt at han har en livsgnist på ti prosent. Hvordan har han det nå?

- I går opplyste han at han var ved godt mot, svarer Lippestad.

- Har han erkjent straffskyld?

- Nei, det er som tidligere. Han erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby skal klokken 13.30 møte pressen ved gården der Anders Behrring Breivik lagde bomba han detonerte i regjeringskvartalet 22. juli. Dagbladet er til stede der. 

ISOLASJON: Breiviks advokat, Geir Lippestad, på vei ut etter å ha besøkt klienten, som sitter i isolasjon ved Ila fengsel. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
ISOLASJON: Breiviks advokat, Geir Lippestad, på vei ut etter å ha besøkt klienten, som sitter i isolasjon ved Ila fengsel. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer