KAOS: Det var et voldsomt oppbud av folk utenfor tinghuset da Breivik ble framstilt for fengsling. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KAOS: Det var et voldsomt oppbud av folk utenfor tinghuset da Breivik ble framstilt for fengsling. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Breivik i avhør: - 15 prosent støtter meg

Tolker blikkene til politi, presse og fengselsbetjenter for å se hvordan massedrapene er mottatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allerede da han satt lenket i håndjern på Utøya og trodde han skulle bli skutt, sa Anders Behring Breivik at han ville bli sett på som det største monsteret siden landsforræderen Vidkun Quisling.

I seinere avhør har han forklart seg om hvordan han tror massedrapene ville bli sett på. Breivik sier at det trolig er massakren på Utøya som ville bli mest forhatt.

Når han blir spurt om hva han vet om hvordan «operasjonen» blir oppfattet, svarer Breivik at han får informasjon informasjon utfra å tolke blikkene til de han er i kontakt med: politifolk, fengselsbetjenter, fengselsprest, de psykiatrisk sakkyndige og journalister.

Tolker blikk Spesielt første gang Breivik ble framstilt for fengsling var det et voldsomt publikumsoppbud i og rundt Oslo tinghus: Folk holdt roser opp i lufta, holdt rundt hverandre og viste at Norge sto sammen etter de groteske handlingene i en 32-åring fra Oslo Vest.

På direkte spørsmål svarer Breivik likevel at inntrykket hans er at 15 prosent av de han har møtt sympatiserer med angrepet til en viss grad. Femten prosent har vært veldig imot.

De resterende 70 prosentene klarer han ikke å tolke, de har oppført seg veldig nøytralt, har Breivik forklart.

Når han blir bedt om å forklare videre om blikkene han har fått, henviser Breivik til undersøkelser som skal ha vært utført i Storbritannia etter 11. september. Det kom det fram at 40 prosent av britiske muslimer sympatiserte med angrepene, hevder terroristen.

Langsiktig - Instinktet tilsier at kortsiktig kan det virke som om man har «skutt seg selv i foten», men det er det kalkulert med fordi vi (Knights Templar) har et langsiktig mål, har Breivik sagt i avhør. Han tror de over 50 synes angrepene er ekstra ille.

Også i disse avhørene har han insistert på at organisasjonen Knights Tempar finnes. Selv om han tror det er opptil 70 prosent motstand innad i Knights Templar, sier han likevel at de trolig har tidoblet operatørene, eller «ridderjustitiariusene», etter terrorangrepene.

Dette fordi farlige eller ressurssterke mennesker har søkt etter potensielle organisasjoner - og nå da angivelig skal ha funnet Knights Templar. Politiet har slått fast at Breivik var alene om terroren, og at Knights Templar-teoriene er løgn.

Utilregnelig Bruken av prosent er gjennomgående i avhørene. Blant annet har han sagt at han ville gi politiet 98 prosent av all informasjonen han hadde, og at han hadde en «livsgnist på 10 prosent».

Psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim argumenterer i sin rapport, hvor de konkluderer med at Breivik er utilregnelig, med at en av hans vrangforestillinger er at han tror han vet hva andre tenker. Til de sakkyndige skrøt Breivik av hvor godt han kjente psykologi:

- Jeg kjenner psykologi veldig godt. Har studert det i flere år. Har jobbet med salg, det er den beste måten.

UTILREGNELIG: De sakkyndige har konkludert med at Breivik er utilregnelig - men han skal nå vurderes på nytt. Noe av bakgrunnen for dette  var at han mente å kunne analysere hva folk tenkte. Han har analysert hva folk mener om terroren.
UTILREGNELIG: De sakkyndige har konkludert med at Breivik er utilregnelig - men han skal nå vurderes på nytt. Noe av bakgrunnen for dette var at han mente å kunne analysere hva folk tenkte. Han har analysert hva folk mener om terroren. Vis mer