Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik i avhør: Dette er «den antikommunistiske motstandsbevegelsen»

Og nå vil han starte en ny organisasjon.

HYLLES: Peter Mangs, som er mistenkt for tre drap og 15 drapsforsøk i Malmö, hylles av Breivik i nye avhør. Foto: Expressen
HYLLES: Peter Mangs, som er mistenkt for tre drap og 15 drapsforsøk i Malmö, hylles av Breivik i nye avhør. Foto: Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ja, god dag, mitt navn er kommandør Anders Behring Breivik i den norske antikommunistiske motstandsbevegelsen, sa drapsmannen til politiet da han ringte nødnummeret fra Utøya og hevdet han ville overgi seg.

I politiavhør har Breivik forklart seg om denne påståtte organisasjonen. Han har også forklart at han vil starte et nytt nettverk av fengslede drapsmenn og antiislamister, får Dagbladet opplyst.

Politiet har gått hardt på Breivik for å finne ut mer om denne påståtte organisasjonen. Og der han tidligere ikke har ønsket å nevne navn på påståtte medsammensvorne, åndsfrender eller samarbeidspartnere, har Breivik nå i avhør nevnt flere påståtte medlemmer:

Lasermannen Breivik hevder at personene som totalt står bak et 50-talls angrep i Europa siden 2. verdenskrig utgjør denne bevegelsen.

Peter Mangs, kjent som «den andre lasermannen», sitter fengslet, mistenkt for tre drap og 15 drapsforsøk i Malmö. Han pekes av Breivik ut som «kanskje den største motstandsmannen» i Skandinavia før 22. juli, får Dagbladet opplyst.

Videre mener Breivik at Braune Armee Fraktion -  de tyske nynazistene Beate Zschäpe (36), Uwe Bohnhardt (34) og Uwe Mundlos (38) - også var med i denne bevegelsen.

De to sistnevnte er døde, mens Zschäpe sitter fengslet etter at det er avdekket DVDer der det går fram at de tre sto bak både drap på ni tyrkiske kioskeierne fra 2000 til 2006 og to bombeangrep i henholdsvis 2000 og 2004, som til sammen skadet over 30 uskyldige.

- Vil ta kontakt - Jeg jobber med å kontakte både Peter og Beate og tilby dem moralsk støtte før rettssakene deres. Jeg kommer til å applaudere dem som nasjonalhelter av henholdsvis Sverige og Tyskland og tilby dem tilgang til mitt nasjonalistiske
revolusjonære støttenettverk.

Dagbladet får opplyst at Breivik har forklart at han også vil starte et nytt nettverk av fengslede, antiislamistiske nasjonalister.

VIL TA KONTAKT: Breivik har i avhør forklart at han vil kontakte Beate Zschäpe (t.v.) i brevs form, og tilby moralsk støtte. Han vil også ha henne med i en ny organisasjon. Foto: Reuters/Ostthueringer Zeitung/Scanpix
VIL TA KONTAKT: Breivik har i avhør forklart at han vil kontakte Beate Zschäpe (t.v.) i brevs form, og tilby moralsk støtte. Han vil også ha henne med i en ny organisasjon. Foto: Reuters/Ostthueringer Zeitung/Scanpix Vis mer

Dette skal være et pan-europeisk fenglingsnettverk. Breivik har forklart til politiet at han ønsker at nettverket etter hvert også inkluderer russiske og danske høyreekstremister, som han påstår han har kontakt med, og høyreekstremistiske MC-gjenger.

Kan sende brev Breivik har mulighet til å både sende og motta brev, og har således en teoretisk mulighet til å kunne kontakte andre fengslede pr. post. Men Dagbladet vet at det er svært strenge sikkerhetstiltak og sjekker av alt Breivik både sender fra seg og mottar.

En dedikert ansatt på Ila fengsel og forvaringsanstalt går igjennom all post som kommer og sendes fra massedrapsmannen.

- Dette er taushetsbelagt informasjon. Mange av de temaene han er avhørt om i seinere tid vil være sentrale problemstillinger som vil bli belyst under hovedforhandlingene. Vi ønsker ikke å kommentere innholdet i avhørene - som er politidokumenter, sier Breiviks forsvarer advokat Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

VIL IKKE KOMMENTERE: Forsvarer Vibeke Hein Bæra, her med Breivik under det siste fengslingsmøtet mot ham. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL IKKE KOMMENTERE: Forsvarer Vibeke Hein Bæra, her med Breivik under det siste fengslingsmøtet mot ham. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!