Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik i fengsel - uansett

Gjemt paragraf fram fra skuffen dersom han blir dømt til tvungen psykisk helsevern fredag.

 ISOLASJON:  Slik er isolasjonscellene på Ila. FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX.
ISOLASJON: Slik er isolasjonscellene på Ila. FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag faller dommen mot Anders Behring Breivik, og dem stor spenningen knytter seg til om massedrapsmannen blir erklært tilregnelig eller ikke.

Selv om Behring Breivik skulle bli dømt til tvungent psykisk helsevern, åpner en lite brukt bestemmelse for at massedrapsmannen raskt er tilbake bak fengselsmurene.

Bestemmelsen åpner for at en fange kan sendes tilbake til fengsel under forutsetning av at han ikke lenger er psykotisk, og at det er fare for gjentakelse av alvorlige straffbare forhold, skriver VG.

Psykiaters begjæring Det er den fagansvarlige psykiateren som kan begjære den som er dømt til tvungent psykisk helsevern, overført til en anstalt under kriminalomsorgen, altså til et fengsel.

Det VG betegner som sentralt plasserte kilder både i kriminalomsorgen og i helsevesenet, sier til avisa at det er høyaktuelt å bruke denne bestemmelsen på Breivik.

Bestemmelsen har bare vært brukt én gang siden loven trådte i kraft for mer enn ti år siden, da Høyesterett i fjor sommer åpnet for at en 56-åring fra Vestlandet kunne overføres til fengsel.

Nå er Behring Breivik i Skien fengsel mens  byggearbeider pågår ved hans tiltenkte avdeling ved Ila fengsel og sikringsanstalt i Bærum.
 
(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media