Breivik isoleres i fire nye uker

Retten mener det er fare for at Breivik vil kunne forspille bevis eller påvirke andre gjennom kommunikasjon med andre innsatte på Ila.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik ble under et fengslingsmøte i Oslo Tingrett i dag varetektsfengslet i åtte nye uker. De første fire ukene vil han sitte i fullstendig isolat, heter det i kjennelsen. 

Det var tingrettsdommer Anne Margrethe Lund som leste opp kjennelsen like etter klokka 15.00.

- Retten mener at fortsatt varetektsfengsling i åtte uker ikke er et uforholdsmessig inngrep, sier Lund.

Lund sier det først og fremst er bevisforspillelsesfaren som gjør at Breivik fortsatt må sitte isolert.

Terrorforsett Retten mener Breivik må sitte fullstendig isolert, da den mener det er en fare for at Breivik vil kunne bruke andre innsatte på Ila til å påvirke etterforskningen, forspille bevis eller kontakte eventuelle medhjelpere.

I kjennelsen heter det også at retten finner det tilstrekkelig bevist at siktede har handlet med terrorforsett.

Breivik fengsles på nytt fram til 14. november.

Fengslingsmøtet gikk for lukket rett. Det betyr at presse og pårørende ikke hadde adgang til rettssalen under rettsmøtet.

Breiviks forsvarer, Geir Lippestad snakket kort til pressen etter møtet.

- Vi har nå gjennomført et fengslingsmøte, og det er viktig for meg å overholde referatforbudet. Tidligere har det vært delvis referatforbud. Denne gangen er det fullstendig referatforbud, sier Lippestad.

Ble stoppet Det er Breiviks egen forklaring i retten i dag, som han hadde skrevet på forhånd, som gjør at retten har lagt ned referatforbud.

- Han fikk sagt det han mente var viktigst, sier Geir Lippestad.

- Han ønsket å meddele noe til retten. Det var ikke relevant for den avgjørelsen som retten skulle ta i dag. Derfor fikk han ikke lov til å si noe videre om dette, sier dommer Lund.

- Jeg stoppet ham noen ganger, fortsetter hun.

- Hvordan reagerte Breivik på at han ikke fikk si alt han ville?

PÅ VEI INN: Anders Behring Breivik ankomOslo tingrett for fengslingsmøte like etter klokka 12.30 i dag. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
PÅ VEI INN: Anders Behring Breivik ankomOslo tingrett for fengslingsmøte like etter klokka 12.30 i dag. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet Vis mer

- Han hadde ingen spesielle reaksjoner.

Snakket i to minutter Ifølge bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen tok Breiviks forklaring noen minutter.

- Han virket ikke interessert i å si noe mer, sier Larsen.

- Han fortalte om sine egne synspunkter som er irrelevant for saken og uten nyhetsverdi, sier hun.

- Kom han med et politisk budskap?

- Det kan jeg ikke si noe om.

Bistandsadvokat Frode Elgsem sier Breiviks forklaring i «varierende grad» var relevant for straffesaken.

Ville lese opp tale I forkant av dagens fengslingsmøte skal Breivik ha ytrret ønske om å  snakke til dommer Anne Margrethe Lund og de øvrige i salen.

Lippestad bekreftet overfor Dagbladet at Breivik hadde skrevet noe på forhånd som han ønsket å lese opp på fengslingsmøtet.

- Han vil si noe generelt om sine synspunkter om ulike ting, forklarte Lippestad.

Et av temaene skal ha gått på om Breivik fremdeles skal sitte i isolat, men ifølge Lippestad var ikke dette hovedpoenget i klientens tale. 

REFERATFORBUD: Forsvarer Geir Lippestad viste til fullstendig referatforbud etter fengslingsmøtet i dag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
REFERATFORBUD: Forsvarer Geir Lippestad viste til fullstendig referatforbud etter fengslingsmøtet i dag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer