FULL ISOLASJON: Anders Behring Breivik holdes i full isolasjon for å hindre bevisforspillelse. Her kjøres han til Oslo tingrett fra Ila fengsel. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
FULL ISOLASJON: Anders Behring Breivik holdes i full isolasjon for å hindre bevisforspillelse. Her kjøres han til Oslo tingrett fra Ila fengsel. Foto: Benjamin A. Ward/ DagbladetVis mer

Breivik kan bli sittende isolert helt fram til rettssaken

Det finnes eksempler på farlige fanger som har sittet to år i fullstendig isolasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag behandler Oslo tingrett politiets begjæring om å fortsette isolasjonen av Anders Behring Breivik. Massedrapsmannen har sittet i fullstendig isolasjon siden han ble pågrepet på Utøya 22. juli etter å ha drept 77 mennesker.

Thomas Horn ved Universitetet i Oslo arbeider med en phd-avhandling om varetektsfengsling og isolasjon, han forklarer hva som skal til for at politiet skal få rettens medhold i å forlenge isolasjonen av Behring Breivik.

Forspille bevis - Det eneste retten skal ta stilling til er om det er fare for at han forspiller bevis dersom han ikke holdes isolert, sier Horn.

- Behring Breivik har innrømmet å ha utført handlingene 22. juli, selv om han ikke innrømmer straffeskyld. Er det da noen grunn for isolasjon?

- Det er riktig, det er derfor snakk om å forspille bevis mot eventuelle medskyldige. Da vil retten gjøre en vurdering av hvor sannsynlig det er at det finnes medskyldige og hvilke muligheter han har for å forspille bevis inne fra fengselet. Det er et interessant spørsmål, sier Horn.

Mulighetene til å forspille bevis inne fra fengselet er begrenset, forklarer Horn. Han må i tilfelle få hjelp av andre innsatte til å formidle beskjeder og eventuelt fjerne bevis.

Norge får kritikk Behring Breivik sitter i fullstendig isolasjon, det betyr at han ikke får ha noen kontakt med andre innsatte, men kun snakke med fengselspresten, helsepersonell, advokat og politimennene som avhører ham. I tillegg har han kontakt med de ansatte i fengselet.

Norge har fått kritikk fra Europarådets torturkomité for å ikke gjøre nok for å skape alternativ sosial kontakt for de innsatte som sitter isolert.

Thomas Horn opplyser at omlag 15 prosent av varetektsfengslingene i Norge også inkluderer fullstendig isolasjon i løpet av fengslingen. Normalt er isolasjon noe som brukes i begynnelsen av fengslingen, for å hindre bevisforspillelse, men det slippes opp etterhvert. Horn forteller at torturkomitéen også har kritisert Norge for manglende statistikk. Men statistikk fra de siste tre år viser at bare 5 prosent av dem som blir satt i isolasjon på grunn av bevisforspillelsesfare, sitter fullstendig isolert i lenger enn fire uker.

Kan bli sittende isolert Men isolasjonen kan likevel ble mer langvarig. Statistikken viser tilfeller der fullstendig isolasjon har gått over til delvis isolasjon, slik at samlet varighet har blitt mellom på 6 måneder og ett år. Politiets frykt for bevisforspillelse er heller ikke det det eneste grunnlaget for isolasjon. Fengselet kan selv bestemme at en innsatt skal isoleres, for eksempel av sikkerhetshensyn. I NOKAS-saken førte dette til meget langvarig isolasjon selv om påtalemyndigheten hadde sluttet å be om isolasjon på grunn av bevisforspillelsesfare.

- Man har også mulighet for å overføre innsatte til avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå. Dette kan i praksis tilsvare fullstendig isolasjon. Her har det vært tilfeller som har var i nesten to år, noe som også har ført til kritikk fra torturkomitéen, sier Horn.

FORSKER: Thomas Horn arbeider med en phd-avhandling om isolasjon og varetektsfengsling. Foto: UiO
FORSKER: Thomas Horn arbeider med en phd-avhandling om isolasjon og varetektsfengsling. Foto: UiO Vis mer

Dermed kan Anders Behring Breivik bli sittende isolert helt fram til rettssaken mot ham begynner neste år, selv om det ikke er fare for bevisforspillelse under hele varetektstiden.

- Senket livsgnist Anders Behring Breiviks advokat sier til Dagbladet at isolasjonen har senket livsgnisten til massemorderen.

- Han sier at han nå har en livsgnist på 10 prosent. Hva som egentlig ligger i det er litt vanskelig å si, sier advokat Geir Lippestad.

- Var han ikke forberedt på at han ville bli isolert?

- Det var han nok. Men han hadde ikke trodd det skulle være så vanskelig.

ISOLERT: Slik ser isolasjonscellene ut på Ila fengsel i Bærum. På en slik celle sitter Anders Behring Breivik, uten vanlig sosial kontakt. Han forteller at han opplever det som vanskelig. Cella er strippet for ting som kan benyttes til selvmord. Behring Breivik har tilgang på bøker fra fengselsbiblioteket og har også fått en PC. Det siste er at han har fått et skriveprogram på PC'en, slik at han kan jobbe med sin forsvarstale han planlegger å holde under rettssaken. Foto: Berit Roald / SCANPIX .
ISOLERT: Slik ser isolasjonscellene ut på Ila fengsel i Bærum. På en slik celle sitter Anders Behring Breivik, uten vanlig sosial kontakt. Han forteller at han opplever det som vanskelig. Cella er strippet for ting som kan benyttes til selvmord. Behring Breivik har tilgang på bøker fra fengselsbiblioteket og har også fått en PC. Det siste er at han har fått et skriveprogram på PC'en, slik at han kan jobbe med sin forsvarstale han planlegger å holde under rettssaken. Foto: Berit Roald / SCANPIX . Vis mer