- Breivik kan bli vurdert som tilregnelig i erstatningssaken

Ulike beviskrav gjør at Anders Behring Breivik kan bli regnet som utilregnelig i straffesaken, men tilregnelig i erstatningssaken.

KAN MÅTTE BETALE ERSTATNING:  Anders Behring Breivik kan bli kjente uttilregnelig i straffesaken, men tilregnelig i spørsmålet om erstatning. REUTERS/Christopher Olssan
KAN MÅTTE BETALE ERSTATNING: Anders Behring Breivik kan bli kjente uttilregnelig i straffesaken, men tilregnelig i spørsmålet om erstatning. REUTERS/Christopher Olssan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter at lagmannsretten avslo anken fra Anders Behring Breiviks forsvarere, vil han sannsynligvis bli vurdert på nytt av de sakkyndige psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen. Med utnevnelsen av de to nye sakkyndige psykiaterne, er det mulig at vi får én rapport som konkluderer med at Breivik er tilregnelig og én med at han er utilregnelig. Selv om det diskuteres hvor tydelig rettspraksis er, og riksadvokaten åpner for å prosedere på straff, vil det som Dagbladet tidligere har omtalt være mest sannsynlig at han blir dømt som utilregnelig, fordi det uansett er opprettet en tvil. Denne tvilen skal ifølge strafferetten komme tiltalte til gode.  Men i erstatningsretten er beviskravet annerledes, også når det skal vurderes om en tiltalt er tilregnelig eller ikke.

- Strengere krav - I erstatningsretten kreves det sannsynlighetsovervekt, altså at sjansen er større enn 50,1 prosent, mens det i strafferetten må være hevet over enhver tvil, altså et langt strengere krav, sier Marte Randen, ekspert på erstatningsrett, senioradvokat i advokatfirmaet Vogt & Wiig AS og bistandsadvokat i terrorsaken. Med andre ord: Breivik kan bli dømt som utilregnelig i straffesaken, men regnes som tilregnelig i erstatningssaken, hvis retten det er sannsynlighetsovervekt for at han er tilregnelig. Som Dagbladet skrev fredag, vil Breivik ha erstatningsansvar, selv om han skulle bli erklært utilregnelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer