KAN FÅ NYE SONINGSFORHOLD: Anders Behring Breivik har tidligere både klaget på soningsforholdene ved Ila fengsel og anmeldt fengselsdirektøren. Nå blir regimet lempet på dersom Ila fengsel ikke fatter et nytt vedtak i dag.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
KAN FÅ NYE SONINGSFORHOLD: Anders Behring Breivik har tidligere både klaget på soningsforholdene ved Ila fengsel og anmeldt fengselsdirektøren. Nå blir regimet lempet på dersom Ila fengsel ikke fatter et nytt vedtak i dag. Foto: Tomm W. Christiansen/DagbladetVis mer

Breivik kan få senket sikkerhetsnivået på Ila

Åpner for at han kan gå i moras begravelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagen i dag kan bli terrordømte Anders Behring Breiviks siste med særlig høyt sikkerhetsnivå i Ila fengsel. Det åpner for at han kan ta en siste avskjed med sin avdøde mor.

I dag vil Anders Behring Breivik trolig få svar på om han vil få permisjon fra fengselet for å ta en siste avskjed med mora Wenche Behring Breivik (66), som sovnet inn sist fredag etter lengre tids sykeleie.

Samtidig kan dette også bli den siste dagen den terrordømte massemorderen sitter fengslet med særlig høyt sikkerhetsnivå.

- Vedtaket om opphold på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå er gyldig ut dagen i dag. Dersom Breivik skal bli sittende på denne avdelingen må kriminalomsorgen fatte et nytt vedtak i dag. Deltakelse i begravelsen kan avhenge av at et slikt vedtak ikke blir fattet, sier advokat Tord Jordet ved Advokatfirmaet Lippestad til Dagbladet.

Han har ikke mottatt noe varsel fra fengselet om at et slikt vedtak vil bli fattet.

- Så jeg forholder meg til at dette blir siste dagen hans på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå, sier Jordet.

Hvis Breivik blir værende på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå, vil han ikke få permisjon.

Vil i begravelsen Breivik fikk beskjed om moras dødsfall av fengselspresten. Selv om han var godt forberedt, mottok terroristen med 77 liv på samvittigheten budskapet med sorg.

Store deler av terrorangrepene 22. juli ble planlagt fra Breiviks gutterom, etter at han flyttet hjem til Hoff i 2006. Her bodde mor og sønn sammen fram til vinteren 2011.

«Hun er den eneste som kan gjøre meg emosjonelt ustabil,» har han sagt i samtaler med rettspsykiatriske sakkyndige.

- Han har sagt at han ønsker å delta i begravelsen hennes. Det er jo en nær relasjon mellom mor og sønn, og det å kunne ta en verdig avskjed er like viktig for ham som enhver annen som befinner seg i en tilsvarende situasjon, sier Jordet.

Det siste møtet Da Wenche Breivik besøkte sønnen i fengselet for siste gang for to uker siden, fikk han slippe ut av buret i besøksrommet for å gi henne en klem.

Under dette møtet snakket de mye om hvordan hun var blitt påvirket av 22. juli og etterpå var «ingenting usagt» mellom dem, har Breivik fortalt.

- Jeg har fått forståelse for at de fikk et godt møte innenfor de rammene som var mulige, og at begge var inneforstått med at dette var siste gang de ville se hverandre, sier han.

Klage ikke behandlet 66-åringens siste leveår var mye preget av rykter og usannheter i etterkant av terrorhandlingene, noe sønnen oppfattet som svært belastende for henne.

- Ryktene har gitt inntrykk av at det var forhold ved henne som har gjort at han er blitt den han er blitt. Det er noe han kraftig tilbakeviser. At han valgte den veien han gjorde, men er et valg han tok som voksen og som ikke noe mora kan stilles til ansvar for, sier Jordet.

Han synes det er svært spesielt dersom Ila fengsel fatter nytt vedtak om særskilt sikkerhet i dag.

- Kriminalomsorgen har fortsatt ikke behandlet vår klage på soningsforholdene fra i september fjor. Det er et ekstremt strengt regime han soner under, og det er jo uansett svært god sikkerhet på Ila selv uten et slikt vedtak.

SOVNET INN: Wenche Behring Breivik (66) døde sist fredag etter lengre tids sykeleie.
SOVNET INN: Wenche Behring Breivik (66) døde sist fredag etter lengre tids sykeleie. Vis mer