- Breivik kan ha Aspergers syndrom

Anders Behring Breivik bør utredes for Aspergers syndrom, mener anerkjent svensk kriminolog.

EMAPTILØS: Kriminologprofessor Henrik Belfrage mener en smilende Breivik på vei til sitt første fengslingsmøte etter terrorhandlingene, minner om en person blottet for empati. Han mener det er svært merkelig å reagere med et smil når man har begått så grusomme handlinger, men i mangel på et følelsesregister reagerte terroristen med et smil, mener han. Foto: Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
EMAPTILØS: Kriminologprofessor Henrik Belfrage mener en smilende Breivik på vei til sitt første fengslingsmøte etter terrorhandlingene, minner om en person blottet for empati. Han mener det er svært merkelig å reagere med et smil når man har begått så grusomme handlinger, men i mangel på et følelsesregister reagerte terroristen med et smil, mener han. Foto: Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den anerkjente svenske kriminologprofessoren Henrik Belfrage mener Anders Behring Breivik bør undersøkes for Aspergers syndrom.- Han har påfallende mange av symptomene. Han framstår svært organisert, fiksert og ekstremt målbevisst på et hovedmål. Dette er alle tegn på Aspergers syndrom, sier Belfrage, professor i Kriminologi ved Mittuniversitetet i Sundsvall i Sverige.

Belfrage er i tillegg forskningssjef ved Rättspsykiatriska regionkliniken i byen og er også professor II ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen. Han gjør risikovurderinger av innsatte i den svenske kriminalomsorgen og har foretatt over 500 undersøkelser av innsatte.

Les også: Norske eksperter er uenige: - Ingen sammenheng

Lasermannen Han peker på en rekke eksempler på gjerningspersoner som har begått brutale voldshandlinger som har vist seg å ha diagnosen.- Den såkalte «nye lasermannen» i Malmö har fått diagnosen Aspergers syndrom. Flere mener at gjerningspersonene bak skolemassakrene i Finland og Tyskland hadde diagnosen også, sier han.

Den svenske professoren forteller at han selv har utredet potensielle gjerningspersoner som viste seg å ha diagnosen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer