EMAPTILØS: Kriminologprofessor Henrik Belfrage mener en smilende Breivik på vei til sitt første fengslingsmøte etter terrorhandlingene, minner om en person blottet for empati. Han mener det er svært merkelig å reagere med et smil når man har begått så grusomme handlinger, men i mangel på et følelsesregister reagerte terroristen med et smil, mener han. Foto: Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
EMAPTILØS: Kriminologprofessor Henrik Belfrage mener en smilende Breivik på vei til sitt første fengslingsmøte etter terrorhandlingene, minner om en person blottet for empati. Han mener det er svært merkelig å reagere med et smil når man har begått så grusomme handlinger, men i mangel på et følelsesregister reagerte terroristen med et smil, mener han. Foto: Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Breivik kan ha Aspergers syndrom

Anders Behring Breivik bør utredes for Aspergers syndrom, mener anerkjent svensk kriminolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den anerkjente svenske kriminologprofessoren Henrik Belfrage mener Anders Behring Breivik bør undersøkes for Aspergers syndrom.

- Han har påfallende mange av symptomene. Han framstår svært organisert, fiksert og ekstremt målbevisst på et hovedmål. Dette er alle tegn på Aspergers syndrom, sier Belfrage, professor i Kriminologi ved Mittuniversitetet i Sundsvall i Sverige.

Belfrage er i tillegg forskningssjef ved Rättspsykiatriska regionkliniken i byen og er også professor II ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen. Han gjør risikovurderinger av innsatte i den svenske kriminalomsorgen og har foretatt over 500 undersøkelser av innsatte.

Les også: Norske eksperter er uenige: - Ingen sammenheng

Lasermannen Han peker på en rekke eksempler på gjerningspersoner som har begått brutale voldshandlinger som har vist seg å ha diagnosen.

- Den såkalte «nye lasermannen» i Malmö har fått diagnosen Aspergers syndrom. Flere mener at gjerningspersonene bak skolemassakrene i Finland og Tyskland hadde diagnosen også, sier han.

BØR SE ETTER ASPERGER: Kriminologi-professor Henrik Belfrage mener Anders Behring Breivk bør utredes for Aspergers syndrom. Foto: Rättspsykiatriska regionkliniken Sundsvall
BØR SE ETTER ASPERGER: Kriminologi-professor Henrik Belfrage mener Anders Behring Breivk bør utredes for Aspergers syndrom. Foto: Rättspsykiatriska regionkliniken Sundsvall Vis mer

Den svenske professoren forteller at han selv har utredet potensielle gjerningspersoner som viste seg å ha diagnosen.

- I mitt arbeid har jeg undersøkt presumptive skoleskyttere som har vist seg å ha Asperger. Jeg jobbet også med et trippeldrap hvor gjerningsmannen følte seg krenket og drepte sin stefar og stebarn. Han hadde Aspergers syndrom, sier Belfrage.

Bred diagnose Han har fulgt diskusjonen om Anders Behring Breiviks helse i Norge og stusset da massemorderen ble diagnostisert med paranoid schizofreni og manglende funksjonsevne.

- Aspergers syndrom er en veldig bred diagnose og det er viktig å understreke at de aller aller fleste med denne diagnosen er helt ufarlige. Men det kan bli farlig når mennesker med denne diagnosen får ekstreme spesialinteresser som ikke er bra. De har ofte en merkelig logikk i det de gjør, som kan være vanskelig for andre å forstå. De opplever ofte tvangstanker, hevn og føler seg krenket. Diagnosen grenser til det psykotiske, sier han.

Aspergers syndrom undersøkes ved hjelp av en nevropsykiatrisk test.Utover en test, mener professoren at en bør kartlegge Breiviks tidligere liv. Han mener det kan gi ganske raskt svar på om terroristen har asperger.

- Dette er en nevropsykiatrisk lidelse man blir født med. Har han lidelsen har han sannsynligvis vært en ensom person. Han kan ha vært en prinsippfast mann, regelstyrt, rigid og med dårlig forståelse for hvordan andre tenker og handler. Han har alltid rett, aldri feil, sier Belfrage.

Førerkort-vansker Typisk for personer med asperger, ifølge svensken, er at de får problemer med å ta førerkort og lignende. Stefaren til Breivik, Tore Tollefsen, uttalte seg om dette til NRK Brennpunkt i desember i fjor. Han beskriver stesønnen som klønete og forsiktig.

- Jeg husker en episode da jeg prøvde å lære ham å kjøre bil. Han klarte ikke å kjøre over en liten dump ved et fotgjengerfelt, men kvelte motoren flere ganger slik at jeg til slutt måtte ta over. Etter flere slike episoder ga jeg opp. Det var ikke håp, tenkte jeg, hevdet han overfor kanalen.

Data og verdensrommet Åse Gårder er daglig leder i Autismeforeningen. Deres oppgave er å ivareta personer med diagnoser innefor autismespekteret. De sørger for at samfunnet ivaretar, følger opp og legger til rette for personene. Foreningen anslår at rundt én prosent av den norske befolkning lider av diagnoser innenfor autismespekteret. Gårder ønsker ikke å kommentere om Anders Behring Breivik kan ha eller bør utredes for Aspergers syndrom, men sier på generelt grunnlag:

- Personer med Aspergers syndrom har ofte en spesialinteresse, oftest går det i data eller verdensrommet. De blir veldig flinke i sitt spesialfelt. Personene er opptatt av lover og regler - og å følge disse. De er ærlige og sjelden veldig utspekulerte, sier Gårder.