FORSVARERE: Odd Ivar Grøn (t.v) og Tord Jordet påvei inn på Ila for å møte Anders Behring Breivik . Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet
FORSVARERE: Odd Ivar Grøn (t.v) og Tord Jordet påvei inn på Ila for å møte Anders Behring Breivik . Foto: Bjørn Langsem/ DagbladetVis mer

Breivik kan ha gitt sitt siste avhør

Politiet har problemer med å gi Anders Behring Breivik en skriftlig avtale om at han får beholde PC på cella etter at han er dømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik kan ha gitt sitt siste politiavhør. Det bekrefter hans forsvarer Tord Jordet overfor Dagbladet.

Den terrorsiktede Oslo-mannen har nektet å la seg avhøre siden 11. januar, hvor avhøret ble avbrutt. Han ønsker en skriftlig garanti fra politiet på at han får beholde tilgangen til PCen han har på cella når politiet blir ferdige med avhørene av ham og utover i den videre soningen. Breivik har lagt ned et krav om en skriftlig kontrakt på at han får ha dette. Skriver ikke politiet under, kommer han ikke til å la seg avhøre mer.

Reagerer - Vi har sendt politiets tolkning av situasjonen til forsvarerne, sier informasjonsansvarlig Roar Hanssen i Oslo-politiets 22/7-enhet til Dagbladet.

Den tolkningen reagerer både Breivik og forsvarerne hans på.

- Politiet har sendt oss et brev der de gjør rede for sin tolkning av avtalen de inngikk med Breivik. Vi vil ikke gå inn på innholdet i brevet utover at det avviker fra hvordan både vi forsvarerne og siktede har forstått den, sier Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

Problem Forsvarerne ønsker et møte med politiet for å diskutere tolkningen og avtalen. Breivik stilte innledningsvis flere krav for å forklare seg, blant annet PC-tilgang. Etter det Dagbladet forstår trodde Breivik og forsvarerne at denne avtalen var tidsubegrenset. Men da Breivik krevde å få et skriftlig løfte om at han skulle få beholde PCen som han bruker til å skrive på også etter at avhørsperioden var over, ble det konflikt, og Breivik nektet videre avhør.

Et problem for politiet er at de i utgangspunktet har begrenset mulighet til å inngå avtaler som gjelder perioden etter at Breivik er dømt, da det er fengsels- eller helsevesenet som vil ha ansvar for ham.

- En konsekvens kan bli at han ikke gir flere avhør. Det er i hvert fall der vi står nå, sier Jordet.

Utspørring i retten Breivik har snakket villig vekk i en lang rekke lange avhør. Men det er en rekke temaer politiet ikke har fått spurt ham ut om, for eksempel forholdet til hviterussiske Natascha. Og selv om politiet allerede 1. august sa at de snart skulle over i en konfronterende fase i avhørene, har de fortsatt ikke begynt å stille ham ordentlig til veggs på ting han har oppgitt som de mener er uriktig. 22. november sa forsvarer Odd Ivar Grøn at spørsmålene var «mer konkrete enn tidligere, men ikke veldig konfronterende».

Etterforskningsmaterialet er enormt og Breivik har i stor grad fått forklare seg fritt innenfor emnene politiet har være interessert i.

Dersom Breivik forbeholder seg retten til å ikke la seg avhøre mer, har påtalemyndigheten anledning til å spørre ham under den kommende hovedforhandlingen, påpeker Roar Hanssen i Oslo-politiet.

- Under hans varetektsopphold har politiet en viss innflytelse på hva han skal få ha tilgang til. Når det blir et soningsopphold er det opp til kriminalomsorgen å avgjøre, sier han.

NEKTER AVHØR: Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NEKTER AVHØR: Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer