Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Breivik kan ha ringt fra telefon uten SIM-kort

Politiet orienterte om siste nytt i etterforskningen.

ORIENTERTE PRESSEN: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby snakket i dag på en pressekonferanse om siste nytt i etterforskningen av terrorangrepene. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
ORIENTERTE PRESSEN: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby snakket i dag på en pressekonferanse om siste nytt i etterforskningen av terrorangrepene. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet holdt i ettermiddag en pressebrief, etter rettsmøtet i Oslo tingrett tidligere i dag. Pressebrifen ble ledet av politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

- Rettsmøtet gikk greit, og siktede forklarte seg kort, sier Kraby under pressekonferansen.

- Breivik var like rolig som han har vært under de rundt 60 timene i avhør.

Fortsatt isolasjon Retten avgjorde tidligere i dag at terrorsiktede Anders Behring Breivik må sitte ytterligere fire uker i fullstendig isolasjon. Kraby sier politiet trolig vil ønske at isolasjonen blir forlenget etter de fire ukene, på grunn av det politiet anser som fare for bevisforspillelse, og frykten for at Breivik skal oppnå kontakt med noen utenfor fengsel.

- Det vil nok bli en forlengelse om fire uker, sier Kraby.

Han sier det foreløpig ikke er noe som tyder på at Breivik hadde noen samarbeidspartnere, men at politiet hele tida jobber med å få verifisert dette.

I kjennelsen fra Oslo tingrett tidligere i dag het det at årsaken til at isolasjonen ble forlenget, blant annet er at politiet ikke har kommet til bunns i spørsmålet om Breivik har hatt medhjelpere. I tillegg mener retten det er en fare for bevisforspillelse hvis siktede ikke holdes isolert.

- Fikk ikke opp noe telefonnummer Kraby sa videre under pressekonferansen at politiet har fått flere spørsmål angående hvorfor de ikke kunne ringe Breivik tilbake etter at han ringte fra Utøya 22. juli, angivelig for å overgi seg.

- Det var ikke noe telefonnummer som kom opp displayet. Dette kan ha vært fordi det ikke var SIM-kort i telefonen han ringte fra. Dette stemmer med siktedes forklaring, om at han brukte en mobiltelefon han fant på stedet, sier Kraby, og legger til at det er mulig å ringe nødnummeret 112 uten SIM-kort.

- Vi jobber med å ettergå dette, og hvorvidt det var en eller flere mobiltelefoner, og hvilken telefon det var, for å dobbeltsjekke, sier han.

Rundt 400 personer er allerede avhørt i saken, og ifølge Kraby regner politiet med å innkalle rundt tusen vitner totalt.

- Vi har 22 grupper som jobber med saken, og har veldig mye materiale å jobbe med, særlig når det gjelder å verifisere det siktede sier i avhør om at han var alene, sier Kraby.

Nye avhør neste uke Han opplyser at terrorsiktede ikke er blitt avhørt denne uka, men at avhørene vil fortsette neste uke.

- Neste uke vil bli en fortsettelse av avhøret på Utøya, sier Kraby, som ikke ønsker å kommentere noe særlig angående endelig siktelse.

- For tidlig å ta stilling til endelig siktelse, skal vi  samle inn veldig mye informasjon. Siktelsen vil ta hensyn til hvert eneste offer. Vi har en siktelse som gjelder to terrorhandlinger, og som fungerer helt greit for dette forholdet så langt, sier han.

- Ingen empati Også ifølge Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, framsto terrorsiktede som rolig under rettsmøtet i dag. Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt var også til stede i retten, og fortalte pressen etterpå at terrorsiktede ikke viste noe empati. Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ønsker ikke å kommentere dette utsagnet.

Massemorderen selv forklarte under rettsmøtet tidligere i dag at han opplever isolasjonen som «kjedsom og monoton og som en sadistisk torturmetode».

Dette fikk han ikke medhold i.

- Sett hen til den særdeles alvorlige siktelsen og bevisforspillelsesfaren som foreligger, er retten likevel av den oppfatning at fortsatt isolasjon er nødvendig og at det ikke er et uforholdsmessig inngrep i denne saken, heter det i kjennelsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling