- Breivik kan inspirere andre

Sier PST etter at en kjent, tysk kristenekstremist vil realisere Breiviks store drøm.

INSPIRASJON: Anders Behring Breivik gikk fra ord til handling 22. juli. Det kan inspirere andre islamhatere, sier PST. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
INSPIRASJON: Anders Behring Breivik gikk fra ord til handling 22. juli. Det kan inspirere andre islamhatere, sier PST. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag bekrefter den kjente, tyske antiislamisten Nick Greger - som har en fortid som voldelig nynazist - at han har kontaktet Anders Behring Breivik. Greger sier han vil realisere Breiviks drøm om et Knights Templar-nettverk, og at han mer enn gjerne reiser til Norge for å besøke massemorderen på Ila. Dagbladet vet at Breivik ser på henvendelsen med interesse.

Nick Greger var tidligere en klassisk «nynazist», før han nå er blitt dypt kristen, ekstrem antiislamist og med beundring for tempelriddere og middelaldersymbolikk.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke kommentere hvorvidt PST vil følge med Gregers organisasjon Order 777, hvis denne tar videre grep for å alliere seg med Anders Behring Breivik. Men sier Nick Gregers ideologiske utvikling ikke er uvanlig, heller ikke i Norge.

- Mange i det antiislamistiske miljøet er tidligere tradisjonelle høyreekstreme, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til Dagbladet.

Alsén understreker at hun bare kan uttale seg om Norge og norske forhold, og derfor ikke kan kommentere direkte på Gregers organisasjon Order 777 - som har base i hans hjemland Tyskland.

SENDTE BREV: Nick Greger (t.h.) har kontaktet Breivik, og vil stifte Knights Templar - organisasjonen Breivik sier han er med i - hvis den ikke eksisterer allerede. Foto: Privat
SENDTE BREV: Nick Greger (t.h.) har kontaktet Breivik, og vil stifte Knights Templar - organisasjonen Breivik sier han er med i - hvis den ikke eksisterer allerede. Foto: Privat Vis mer

- Voldshandlinger med bred mediedekning kan inspirere nye handlinger. Det gjelder både bombeangrep og skyteepisoder - og her har vi begge deler, sier Alsén.

Enkeltpersoner Alsén vil ikke si hvordan PST vil følge opp hvis Breivik svarer på brevet han har fått av Nick Greger, og hvis de to blir allierte.

- Jeg kan bare uttale meg om norske organisasjoner, og det er ikke ulovlig å være medlem i Norwegian Defence League, SIAN eller lignende organisasjoner. Vi kan ikke følge alle som har enkelte meninger, vi følger med når det går fra mening til handling, sier Alsén.

- Det vi ser er at antiislamistiske organisasjoner tiltrekker seg voldelige enkeltpersoner, som så bruker organisasjonene som et utgangspunkt for å bygge voldelige undergrupper.

Flere trusler Den ekstreme høyresiden i Norge har ifølge PST manglet klare lederskikkelser. Siv Alsén sier Breivik heller ikke er en tradisjonell «høyreekstremist», men at det etter et angrep så - uttalt - politisk som 22. juli kan komme flere trusler.

- Vi har sett en økning i antall trusler mot myndighetspersoner etter 22. juli, sier seniorrådgiver Siv Alsén.

Ett eksempel er drapstrusselen mot Jens Stoltenberg som Dagbladet omtalte tidligere denne måneden, der sønnen til en kjent politiker ble varetektsfengslet fordi han ville ta livet av statsministeren.

Støtteerklæringer Forsvarer Geir Lippestad sier til Dagbladet at Breivik får mange støtteerklæringer.

INSPIRERT: Nick Greger (t.v.) omtaler både Breivik og seg selv som kommandør, og står her på graven til den serbiske folkemorderen «Arkan». Foto: Privat
INSPIRERT: Nick Greger (t.v.) omtaler både Breivik og seg selv som kommandør, og står her på graven til den serbiske folkemorderen «Arkan». Foto: Privat Vis mer

- Mens vi har sittet i retten nå er det kommet flere støtteerklæringer. Det er mange som tenker som ham, sier Lippestad.

Han mener at dette går rett inn i spørsmålet om Breiviks tilregnelighet.

- At det nå snakkes om å stifte Knights Templar viser at det ikke nødvendigvis er noe Breivik har funnet opp, og som ikke har noe med virkeligheten å gjøre, sier Lippestad.