Breivik kan nå få besøk av venner og familie

Etter 22. juli har Anders Behring Breivik sittet fullstendig isolert på Ila, og ikke sett andre enn fengselsbetjentene, forsvarerene sine og politiet, samt aktørene han har møtt i ulike rettsmøter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet mener det ikke er nødvendig med brev- og besøksforbud for Anders Behring Breivik, som nå har sittet i fullstendig isolasjon i tre og en halv måned etter 22. juli.

- Hensynet til etterforskningen tilsier at det er behov for brev- og besøkskontroll og medieforbud, sier tingrettsdommer Torkjel Nesheim.

- Vi har foretatt en løpende vurdering og funnet ut at vi kan gå ned til brev- og besøkskontroll. Hvis nær familie og venner ønsker å besøke ham, og han ønsker å få besøk, er det noe som nå vil kunne vurderes, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

- Hvordan vil det kontrolleres?

- Vi vil kontrollere hvem som får mulighet og en politietterforsker vil være med under besøkene.

I prinsippet kan også Breivik nå bli intervjuet i fengsel. Men Kraby sier han tror politiet ikke vil bruke ressurser på å legge til rette for det, selv om han ikke kan si noe bastant om det.

- Brev- og besøkskontroll er ressurskrevende og jeg tror ikke politiet vil prioritere pressen, familie og nære venner er prioritert, sier Kraby.

12 nye uker - lese aviser om 4 uker Behring Breivik vil bli fengslet i 12 nye uker, for retten mener at fortsatt varetektsfengsling ikke er et uforholdsmessig inngrep:

- Fornyet behandling om fire eller åtte uker anses å ikke ha betydning, sier dommer Nesheim.

Retten finner samtidig ikke grunn til at det trenger å være slike restriksjoner i hele fengslingsperioden. Etter rettens syn er det riktig med brev- og besøkskontroll i åtte uker og medieforbud i fire uker.

- Hvis kjennelsen ikke blir anket, vil han kunne lese aviser etter 12. desember, sier Nesheim.
Breivik kan med andre ord få muligheten til å lese aviser og de bøkene han vil om fire uker, hvis påtalemyndighetene ikke anker og får medhold.

Rettssaken mot Breivik er varslet å skulle starte opp etter påske neste år.
  Kan ha hatt medhjelpere I kjennelsen drøfter dommer Torkjel Nesheim hvorvidt det er sannsynlig om Breivik har hatt medhjelpere, og hva det har å si for restriksjonene han sitter på.
- Påtalemyndigheten har bekreftet at det fortsatt pågår etterforskning rundt mulig medhjelpere. Siktede har i sine politiavhør holdt tilbake opplysninger om andre personer, noe som gjør det krevende for politiet å undersøke om han har hatt medhjelpere på noen måte. Det er ikke bare en teoretisk mulighet for at siktede har hatt medhjelpere, heter det i kjennelsen.

Retten finner at det fortsatt er en mulighet for at siktede vil kunne søke å ødelegge bevis.

Langt fra avsluttet etterforskning Da kjennelsen ble lest opp sa dommer Nesheim at det ikke var tvil om at Behring Breivik står bak hendelsene 22. juli, dermed har det aldri vært tvil om at fengsling er riktig.

- Siktede med skjellig grunn fortsatt kan mistenkes for handlinger som gir grunnlag for fengsling etter siktelsen. Han har erkjent å stå bak sprengingen av bomben i regjeringskvartalet og skytingen på Utøya. Etterforskningen støtter også dette. Hans handlinger har ført til at 77 personer ble drept og mange skadd.

Retten finner ut fra hans forklaringer i tidligere fengslingsmøter at motivet har vært å begå terror.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

INNRØMMER MASSEDRAP: Anders Behring Breivik innrømmer drapet på 77 mennesker, men erkjenner ikke straffeskyld. I dag ble han fengslet i nye 12 uker. Foto: Politiet
INNRØMMER MASSEDRAP: Anders Behring Breivik innrømmer drapet på 77 mennesker, men erkjenner ikke straffeskyld. I dag ble han fengslet i nye 12 uker. Foto: Politiet Vis mer