- Breivik kan straffes

Hvis de nye sakkyndige mener Anders Behring Breivik er tilregnelig og massemorderen selv mener det samme, kan han havne i fengsel, mener lagrettdommer.

NY VURDERING: Anders Behring Breivik diskuterte ga i går ettermiddag sine forsvarere beskjed om at han ikke kommer til å samarbeide med nye sakkyndige. Han sier han ikke tror de sakkyndige vil forstå ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY VURDERING: Anders Behring Breivik diskuterte ga i går ettermiddag sine forsvarere beskjed om at han ikke kommer til å samarbeide med nye sakkyndige. Han sier han ikke tror de sakkyndige vil forstå ham. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breiviks psyke skal vurderes på nytt. Om det vil ha noen betydning for straffesaken mot ham er uklart. Statsadvokatene har langt på vei sagt at det ikke vil ha det, fordi det uansett er opprettet en tvil som skal komme tiltalte til gode. Anders Bøhn, dommer i Borgarting lagmannsrett, er uenig. Han mener det ikke er sikkert at det vil være umulig å dømme Breivik til straff som tilregnelig, hvis dette er konklusjonen i den nye rapporten.

Usikkerhet Bøhns hovedpoeng er at han mener Høyesterett ikke har tatt noe klart standpunkt til denne situasjonen, hvis det blir slik at Breivik selv vil argumentere for at han er tilregnelig og den nye rapporten vil ha samme konklusjon.
- Hvis det er klart at han er utilregnelig, kan det neppe få betydning. Men hvis det er usikkerhet, for eksempel med to rapporter med to ulike konklusjoner, er det ingen klar juss som tilsier i hvilken «favør» tvilen skal gå. Jeg mener en kan argumentere for at tilregnelighet da kan være det mest sannsynlige og at det i så fall kan bli rettens konklusjon at han kan straffes. Jeg mener retten vil kunne være i stand til å vurdere de to rapportene, og andre bevis, opp mot hverandre, sier Bøhn, som har skrevet om emnet på Lovdata. Bøhn er inhabil til å dømme i saken da sønnen til en nær medarbeider av ham ble skadet og forsøkt drept på Utøya 22. juli.

- Ingen problemstilling John Christian Elden, en av landets fremste strafferettseksperter og bistandsadvokat i terrorsaken, har svart Bøhn på Lovdata. Han mener problemstillingen om at det blir opp til retten å avgjøre ikke er noe problemstilling.
- Ved tiltale om tvungen psykisk helsevern kan ikke retten finne ut at tiltale ikke er gal og så dømme til fengselsstraff. Hvis Riksadvokaten derimot tar ut tiltale på tilregnelighet, kan domstolen komme fram til at vilkårene for straff ikke er til stede og dømme til tvungen psykisk helsevern, sier han.
I sin kommentar til Bøhn sier han at det ville være underlig dersom retten i en straffesak mot en bostedsløs skulle si at "den rimelige tvilen kommer tiltalte til gode, og for han er det best med opphold i fengsel for da får han husrom og mat, så da dømmer vi han selv om vi er usikker på om han gjort det".
- Man kan ikke høre på hva den enkelte har lyst til for så å gjøre det motsatte. Det åpner for manipulasjon, sier Elden.

Konflikt Statsadvokat Svein Holden sier deres oppfatning vil framgå av tiltalebeslutningen.
- Dersom det kommer en ny erklæring med motsatt konklusjon blir det en konflikt mellom erklæringene. I en slik situasjon mener vi at det minst er etablert tvil om tilregnelighet og at han skal bedømmes som utilregnelig. Vår oppfatning om dette spørsmålet må fremgå av tiltalebeslutningen, men til syvende og sist er det opp til å retten, sier statsadvokat Svein Holden.
Breiviks forsvarere har ikke bestemt seg for om de vil prosedere på om Breivik er tilregnelig eller ikke.
- Vi ønsker ikke å låse oss på noe nå. Dette er en prosess hvor vi hele tiden gjør vurderinger og er i dialog med siktede, sier Vibeke Hein Bæra, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

UTILREGNELIG - TILREGNELIG? Anders Behring Breivik. Foto: Politiet
UTILREGNELIG - TILREGNELIG? Anders Behring Breivik. Foto: Politiet Vis mer
KONFLIKT: Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden mener i en situasjon der erklæringene konkluderer forskjellig, vil det komme tiltalte til gode og dermed skal bedømmes utilregnelig. Foto: Jacques Hvistendahl
KONFLIKT: Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden mener i en situasjon der erklæringene konkluderer forskjellig, vil det komme tiltalte til gode og dermed skal bedømmes utilregnelig. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer