Breivik klager over Fjordland-tilbudet i fengselet. - Verre enn waterboarding

Klager også over plastikk-kopper og papptallerkner.

FORKLARER SEG I RETTEN I DAG: Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORKLARER SEG I RETTEN I DAG: Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Anders Behring Breivik klaget over stort og smått i sin frie forklaring i rettssaken i Skien fengsel i formiddag.

Han klaget blant annet over at han i en periode bare hadde tilgang til «de billigste ferdigrettene fra Fjordland», og at han måtte spise samme type mikromat flere dager på rad.

- Det høres kanskje komisk ut, men alle på Oslo vest vil være enige med meg i at det er verre enn waterboarding (vanntortur), sier han.

Fjordlands kommunikasjonssjef Anne Marit Rødland sier de stiller seg «totalt uforstående til å bli trukket inn av Breivik», og påpeker at Fjordland er fullverdig mat.

- Ernæringsmessig er Fjordland like bra som tilsvarende hjemmelaget mat, ifølge en undersøkelse fra matforskningsinstituttene Nifes og Nofima. Vi selger 14,3 millioner porsjoner i året, og får mange mailer fra storbrukere som takker for at vi fins, sier kommunikasjonssjefen.

Dagbladet får opplyst at Breivik selv fikk bestemme menyen i perioden han fikk servert Fjordland i fengsel.

- Vann og brød Breivik klager også over at han fikk maten servert i plastikk-kopper og papptallerkner. Han sier han har måttet spinke og spare, for å få råd til frimerker til brevene han sender (og som ofte stoppes).

- Jeg måtte nærmest leve på brød og vann for å få råd til frimerker og advokatbistand, hevder Breivik, som mener ferdigfrankerte konvolutter har blitt beslaglagt.

Breiviks advokat Øystein Storrvik sier til pressen i pausen at Breiviks beskrivelser av det som kan oppfattes som bagateller, må man bare bære over med.

- Det kommer mye relevant og viktig informasjon, og så kommer det informasjon som ikke er relevant og som kan oppleves som provoserende, sier Storrvik, og sikter til detaljer som Fjordland-maten.

- Dette er hans oppfatning av isolasjonen, og han setter det i en ramme ut i fra hans virkelighet. Det viktigste budskapet er beskrivelsene av å være 23 timer på cella og sitte på isolasjon over lang tid, sier han.

Vil gifte seg Han sier også at han i 2015 forsøkte å sende ekteskapskontrakt til to kvinner, men at de ble stoppet fordi kriminalomsorgen «ikke vil godta ektefeller og venner som ikke er for rasemiksing.» Han sier han ønsket å sende ut «kontaktannonser».

- Det er nesten komisk at de kaller det nettverksbygging som kan skade vitale samfunnsinteresser, sier han.

Breivik mener også at han er utsatt for en «ulovlig totalknebling».

- Jeg har av respekt for dommeren og advokaten valgt å ikke holde en propagandatale, og ber om at jeg ikke blir stoppet, sa han da han startet forklaringen, etter at han hadde svart på spørsmål om soningsforholdene fra sin advokat Øystein Storrvik i.

Han forteller videre at han har vært en «dedikert nasjonalsosialist (nazist)» siden han var 12 år, og at han i forbindelse med terrorangrepene i 2011 «pakket dette inn» i «kontrajihadisme». 

Inhumant Utenlandske medier er forundret over at «den norske drapsmannen sier at hans treroms fengselssuite med tredemølle og Playstation bryter med menneskerettighetene». Men Breivik mener seg systematisk utsatt for diskriminering på alle nivå. Han mener det er en misforståelse at soningsforholdene i Norge er humane, og mener det er statistikk som viser årlige selvmord på grunn av soningsskader etter isolasjon.

- Norge har det mest inhumane fengselssystemet, hevder han, og mener at staten har «forsøkt å drepe» i fem år. 

- Det hadde vært mer humant å skyte meg, mener han.

Nakenransakinger Breivik mener han er blitt utsatt for hevn etter terrorangrepene, og at «de færreste» ville klart å overleve det han er blitt utsatt for. Han mener han utsettes for tortur i fengsel. Søksmålet gjelder ikke tortur, men «umenneskelig behandling».

Breivik kaller nakenransakelsene han har måttet gå gjennom i fengselet er et «krenkende og ydmykende overgrep».

- Jeg ble utsatt for 880 på Ila og fem i Skien. Ila mente det var påkrevet i to år og kalte det stikkprøver. Ved å droppe luft har jeg unngått 500 nakenransakelser, leser Breivik.

Han mener videre han var utsatt for gripemanøver ved påsettelse av håndjern gjennom en luke.

Massemorderen klager også over at han ikke har hatt tilgang til en «ordentlig spillkonsol» før for to måneder siden. Han mener også at PC-en han har tilgang til er «disfunksjonell», og klager over at han må skrive ut brevene sine manuelt på en skrivemaskin. Han mener også at han nektes reelle studiemuligheter, blant annet fordi skole-PC-en han nå har ikke har nettilgang. 

- Jeg har fått isolasjonskader og funksjonstap som umuliggjør studier, mener han.

Breivik mener han har utviklet «isolasjonshodepine», noe som blant annet hindrer søvn. Han mener å ha utviklet «tydelig reduserte kogniitve evner». Han hevder han i to uker hadde piping i ørene, og at han ble luktsensitiv med samtidig «konstant tett nese».  Han mener konsentrasjonen og minnet er svekket, og sammenlikner tilstanden med et smertefullt sår som aldri gror.

Regjeringsadvokaten mener de mulige isolasjonsskadene som fengselet har observert - hodepine og glemskhet - har vært av forbigående art, og at han eller er i «fin form». 

Vil gi ut bøker Breivik sier at han har en «portugisisk forlegger», som angivelig vil publisere bøkene han har skrevet fra cella, men at han ikke kan kommunisere fritt med vedkommende.

- Jeg har forsøkt å få publisert de to bøkene mine, men de stoppes. 

De to bøkene Breivik hevder han har skrevet kaller han «The Breivik Diaries» og «The Nordic State». Han sier han ønsker kontakt med andre innsatte, og at han ikke har ønske om å «radikalisere noen». Han sier også at han nå anser seg selv som en fredelig aktivist, og at han «aldri vil bli militant igjen».

- Om jeg slipper ut, har jeg allerede planlagt å gjøre ting de ikke liker. Det første jeg vil gjøre er å søke politiet om demonstrasjonstillatelse,  og så demonstrere hver uke med det største flagget noen kan bære. Jeg vil skrike ut politiske budskaper hver eneste uke resten av livet mitt, om nødvendig.

Hans fremste krav er at «nasjonalsosialister må innlemmes i demokratiet». Han sier han ønsker å fremme nasjonalsosialismen sin, men mener seg systematisk kneblet, og mener «eliten på venstresida» er tilgodesett. 

Dette er aktørene:

 
• Prosessfullmektig for saksøker Anders Behring Breivik: advokat Øystein Storrvik.

• Advokat Mona Danielsen, rettslig medsitter for saksøker.
 
• Prosessfullmektig for saksøkte Staten: regjeringsadvokat Marius Emberland.

• Advokat Adele Matheson Mestad, rettslig medsitter for regjeringen.
 
Disse skal vitne:
• Randi Rosenqvist, psykiatrispesialist og spesialrådgiver ved Ila fengsel.
 
• Bjarne Haukeland, fengselslege ved Ila fengsel.
 
• Bjørn Draugedalen, fengselslege ved Skien fengsel.
 
• Knut Bjarkeid, direktør Ila fengsel.
 
• Tore Stenshagen, avdelingsleder ved Skien fengsel.
 
• Margit Kise, avdelingsleder ved Skien fengsel.
 
• Jørgen Spangen Iversen, rådgiver ved Kriminalomsorgsdirektoratet
 
• Helga Fastrup Ervik, kontorsjef i forebyggingsenheten mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse ved Sivilombudsmannen.

Breivik sier han regner med å tape søksmålet fram til og med Høyesterett år fram i tid. Han varsler at han vil sette i gang en langvarig, ikke voldelig sivil ulydighet, om ikke følgende skjer: 1. At han får rett til innkommende brev 2. Får ha relasjon til fem venner og/eller støttespillere. 3. Får ha besøk av fem venner og/eller støttespiller. 4. Får publisere sine to bøker. 5. Eller få publisere politiske tekster hver tredje år.

Han sier den ikke-voldelige sivile ulydigheten skal være etter IRA-mønster. Han trekker også stadig inn historisk tunge figurer som Mandela.

Ingen tro på seier Breiviks forhåndsskrevne tale er så lang at tingrettsdommer Helene Andenæs Sekulic flere ganger har måttet be ham om å fatte seg i korthet.

Breivik gjorde i motsetning til i går ikke nazi-hilsenen i retten i dag, og etterkom med det rettens ønske. Han presenterte seg som «partisekretær i partiet Den nordiske stat».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer