Borgarting lagmannsrett behandlet ankesaken om soningsforholdene til Anders Behring Breivik i Telemark fengsel, Skien avdeling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Borgarting lagmannsrett behandlet ankesaken om soningsforholdene til Anders Behring Breivik i Telemark fengsel, Skien avdeling. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Breivik klager til Menneskerettighetsdomstolen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge NRK har Anders Behring Breivik, som nylig skiftet navn til Fjotolf Hansen, klaget den norske stat inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

8.juni 2017 ble det kjent at ankeutvalget ikke vil tillate at Anders Behring Breiviks anke over menneskerettighetsdommen blir behandlet i Høyesterett.

- Vi er innstilt på å klage kjennelsen i Høyesterett så raskt som mulig inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen. Dette har vi hele tiden vært forberedt på, sa Breiviks forsvarer Øystein Storrvik til NTB den gang.

Breivik har nå levert klagen over dommen hvor det blir fastslått at verken soningsforholdene, isolasjonen eller hans mulighet til å kommunisere ut av fengselet bryter med menneskerettighetene.

Helt siden han ble pågrepet 22. juli 2011, har Breivik sittet isolert under strenge betingelser - først i Ila fengsel, siden 2013 i Skien fengsel. Advokat Storrvik har anført at terroristen kan få mentale skader av isolasjonen han opplever i fengselet.

Han får ikke møte medfanger, og har bare hatt et fåtall besøkende. Når han møter andre mennesker, skjer det i regelen med et skille mellom dem - enten en glassvegg eller et gitter.