Breivik kokte og lo av sinne mens kontroversiell sakkyndig forklarte seg

Professor Ulrik Fredrik Malt fikk terroristen til å rase.

STRID: De sakkyndige har hittil hatt store problemer med å enes om Anders Behring Breiviks psyke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STRID: De sakkyndige har hittil hatt store problemer med å enes om Anders Behring Breiviks psyke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik fikk kastet diagnoser etter seg i retten i dag, under psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malts forklaring.

Han mente at Breivik trolig har Aspergers syndrom, kan være autist og ha Tourettes syndrom. Malts vitnemål kan leses i detalj i vårt livestudio.

Breivik reagerte voldsomt på professorens tanker, og nektet å stoppe å snakke da dommer Wenche Arntzen svarte på hans protest.

- Dette er krenkende. Og det er helt uakseptabelt at jeg ikke får kommentere det, sa Anders Behring Breivik da han avbrøt vitneprovet til psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt.

Latterlig Professoren listet opp en lang rekke symptomer og fenomener som de sakkyndige har observert hos Breivik, og argumenterte for at de snarere hørte hjemme i en diagnose på Aspergers syndrom og ikke paranoid schizofreni (Sørheim/Husby) eller narsissistisk personlighetsforstyrrelse (Aspaas/Tørrissen).

Underveis i forklaringen himlet Breivik med øynene, smilte hånlig og stirret intenst på professoren.

- Det er latterlig at jeg ikke får kommentere dette, sa Breivik til dommeren - mens dommer Arntzen avbrøt ham:

- NRK, stopp kringkastingen!

- Ensom Breivik ble så igjen provosert over at hans protest ikke skulle kringkastes.

Til slutt lovet Arntzen Breivik at han skulle få kommentere vitnemålet til slutt, mens Malt lovet å forklare seg på en måte som ikke var krenkende.

Utover i vitnemålet ristet Breivik gjentatte ganger, men ble gravalvorlig da Malt sa følgende:

- Da jeg kom inn i retten så jeg ikke noe monster. Jeg så en dypt ensom mann.

Utøya-samtaler Breivik smilte igjen på sitt karakteristiske vis, noe han gjentok da Malt trakk fram de to samtalene Breivik hadde med politiet da han var på Utøya.

Malt mente det var karakteristisk for Aspergers syndrom at vedkommende som ringte (Breivik) ikke tok seg bryet med å gi mottakeren (politiet) detaljinformasjon om temaet (at han ringte på vegne av Knights Templar og den antikommunistiske motstandsbevegelsen), men at Breivik heller gikk utfra at politiet visste dette.

Til slutt virket det som Breivik ga opp å protestere mot vitnemålet, og smilte bredt mens han stadig fylte i vannglasset og lente seg tilbake i stolen sin.

Kritisk Feiden med Breivik kom etter at Malt også før lunsjpausen hadde kritisert de sakkyndige.

Spesielt var professor Malt kritisk til de to første sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby i retten. Han mener de to tar feil, og at Anders Behring Breivik ikke er paranoid schizofren.

- En del av deres observasjoner er riktige, men de er tolket galt og er uttrykk for noe annet, sa Malt i retten.

Han mente likevel det ikke kunne utelukkes at Brevik er psykotisk.

Det var skarp uenighet mellom aktorat og forsvar om hvorvidt Malt skulle legge fram sine konklusjoner i retten. Forsvaret mente dette ikke burde skje.

UENIGE:  Professor Ulrik Fredrik Malt hilser på rettspsykiater Torgeir Husby i rettsal 250 fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UENIGE: Professor Ulrik Fredrik Malt hilser på rettspsykiater Torgeir Husby i rettsal 250 fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer