- Breivik kommer nok til å si: «Det var det jeg trodde»

Erklært tilregnelig i ny sakkyndigrapport.

NT RAPPORT: Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad sier Breivik vil si at han forventet den nye konklusjonen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
NT RAPPORT: Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad sier Breivik vil si at han forventet den nye konklusjonen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik ble i dag erklært tilregnelig i den andre psykiatriske vurderingen av den terrortiltalte. Det er psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas som har foretatt vurderingen.

- Breivik kommer nok til å si: - Det var det jeg trodde, sier forsvarer Geir Lippestad til NTB om at klienten er vurdert som tilregnelig av de nye sakkyndige i saken.

- Dette er i tråd med Breiviks ønske, og det blir et viktig bevismiddel i retten for å oppnå å få ham dømt tilregnelig, sier Lippestad til NTB.

- Retten må vurdere De nye sakkyndige har falt ned på den motsatte konklusjonen av den rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim tidligere har kommet til.

«De sakkyndiges hovedkonklusjon er at tiltalte Anders Behring Breivik vurderes ikke psykotisk på handlingstidspunktet 22. juli 2011. Det innebærer at han er vurdert som tilregnelig på gjerningstiden,» heter det i rapporten.

• Les hele pressemeldingen her.

NY RAPPORT: Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas overleverte tidligere i dag den andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY RAPPORT: Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas overleverte tidligere i dag den andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Retten har nå fått overlevert vår erklæring. Der framgår det at vi har funnet tiltalte ikke psykotisk. Vi har ikke anledning til å kommentere rapportens innhold nærmere, sier Agnar Aspaas.

- Det er opp til retten å vurdere rapporten nærmere, og opp til Den rettsmedisinske kommisjon å vurdere vårt arbeid, sier han.

- Annen oppfatning Om at de kom til motsatt konklusjon som den Synne Sørheim og Torgeir Husby kom fram til i november, sier de sakkyndige følgende:

- Vi konstaterer at vi har kommet til en annen oppfatning. Vi har gått igjennom store mengder info, og har kommet til en felles konklusjon som vi er enige i, sier Aspaas.

- Vi har like mye og kanskje mer materiale tilgjengelig enn det Sørheim og Husby hadde, siupplerer Tørrissen.

Som Breivik ønsket Dermed vil Breivik kunne idømmes fengselsstraff eller forvaring i stedet for tvungent psykisk helsevern. Dette blir til slutt opp til retten å avgjøre, basert på den totale bevisførselen i retten. Både Breivik selv og en rekke bistandsadvokater har ønsket at Breivik skal kunne idømmes straff.

Den omfattende sakkyndige rapporten om Breiviks psyke ble overlevert retten klokka 11 i dag, og ble gjort offentlig en time senere.

OMFATTENDE:Her er den nye rapporten om Anders Behring Breiviks psyke, som konkluderer at han er tilregnelig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OMFATTENDE:Her er den nye rapporten om Anders Behring Breiviks psyke, som konkluderer at han er tilregnelig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lippestad og medforsvarerne har nå reist til Ila fengsel for å informere Breivik om den nye konklusjonen.

De møter pressen utenfor fengselet klokka 14 i dag. Der vil de informere om Breiviks reaksjon på konklusjonen, og dele ut vitnelista.