Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Breivik kommer til å sitte i fengsel resten av livet

Derfor er det viktig at soningsforholdene hans prøves, mener Øystein Storrvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Prosessfullmektig Øystein Storrvik er nå i gang med sin prosedyre på vegne av Anders Behring Breivik i Oslo tingrett.

Det er siste dag av saken Breivik har anlagt mot Staten om brudd på menneskerettighetene.

Storrvik nærmest innleder med å slå fast at hans klient kommer til å sitte i fengsel så lenge han lever. Han tror Breivik aldri vil løslates.

- Fundamentet i vår sak er at han blir sittende livet ut. Straffen vil vare resten av livet, fordi myndighetene aldri vil gå inn for annet, sier Storrvik.

Storrvik sier denne rettssaken er Breiviks mulighet til å få prøve soningsforholdene han muligens vil ha i lang, lang tid. Storrvik mener det ikke foreligger noen konkrete planer for bedring eller utvikling av Breiviks soning og at å prøve disse forholdene etter fem å i fengsel er nok.

22-23 timer på cella De ytre fasilitetene har minimalt å si, mener Storrvik. Han mener derimot i hvor stor grad Breivik har kontakt med andre personer er langt viktigere.

- Det er en situasjon som retten har fått godt innsyn i, i forbindelse med befaringene. Det er en tilværelse med svært lite kontakt med andre mennesker. Retten har fått kjenne på dette, sier han.

Retten har vært på lukket befaring på både Ila og i Skien fengsel i løpet av rettssaken.

Storrvik mener det er av betydning at Breivik har tre rom og ikke bare ett.

- Men graden av menneskelig kontakt blir nøyaktig den samme, sier han.

SJAKALEN: Ilich Ramirez Sanchez sammen med sin da kommende kone og advokat Isabelle Coutant-Peyre i 2000. Foto:AP / Michel Lipchitz / NTB scanpix
SJAKALEN: Ilich Ramirez Sanchez sammen med sin da kommende kone og advokat Isabelle Coutant-Peyre i 2000. Foto:AP / Michel Lipchitz / NTB scanpix Vis mer

Det er slått fast gjennom rettssaken at Breivik er på cellene 22 til 23 timer i døgnet.

- Han har aldri vært i kontakt med andre innsatte, og det er helt unntaksfritt. I tillegg har det vært en relativt begrenset kontakt med personalet, sier han.

- Handler ikke om troverdighet Storrvik mener konvensjonsbrudd må vurderes på bakgrunn av alle elementer i saken.

- Alle elementene er nesten ubestridt partene imellom. Den ene delen det har vært diskusjon om er Breiviks egenrapportering av opplevelser, gjennom jorunaler: om man har nådd det nivået at disse strenge soningsforholdene kan ha slått ut.  Breivik har rapportert nøye og korrekt om situasjonen sin etter at han ble arrestert. Saken anses etter omfattende undersøkelser å være oppklart. Han har hele veien sånn sett beskrevet noe som har vært etterprøvbart.

Storrvik mener saken ikke handler om Breiviks troverdighet.

- Det handler om hans beskrivelse av situajonen, som for eksempel antallet nakenransakelser. Dette framstår som korrekt.

Storrvik mener at retten må huske på at alvorlighetsgraden av det Breivik er domfelt for er ikke i seg selv relevant for denne saken.

- Det setter retten på en veldig stor prøve, sier han.

Han mener retten må vurdere jussen og glemme bakteppet for saken og følelsene den vekker.

- Den alle hater har retten som sin siste mulighet. Det er bare retten som kan se gjennom det folkelige, sier Storrvik.

«Sjakalen» For å sette Breiviks behandling i perspektiv viser Storrvik til flere saker fra Den europeiske menneskerettsdomstolen der saksøker også har påberopt seg å være utsatt for EMK-brudd. Den mest profilerte av disse er søksmålet fra den internasjonale terroristen Ilich Ramirez Sanchez, bedre kjent som Sjakalen. Venezuelaneren soner en livstidsdom i Frankrike.

Storrvik vedgår at Sjakalen satt i isolasjon lenger enn Breivik, men peker på at han også hadde 1500 advokatbesøk i perioden. Han ble også etter hvert gift med sin ene advokat.

Storrvik peker også på at isolasjonen Sjakalen var underlagt, ikke var relatert til alvorlighetsgraden i forbrytelsene. Han mener staten har gjort Breiviks isolasjon verre fordi han drepte så mange.

Storrvik trekker også fram en dansk sak der den innsatte satt isolert under det han oppfatter som et liknende regime, men i langt kortere tid, 11,5 måneder. Dansken har likevel fått påvist isolasjonsskader.

Storrvik påpeker at dansken «viste mental sårbarhet tidlig». Vitnene som har hatt jevnlig kontakt med Breivik i fengsel, sier imidlertid at han virket sterk mentalt da han kom inn.

Dagbladet følger prosedyrene gjennom dagen, og de kan følges i videoen øverst i saken.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart