Breivik-kontakten Alpha Kallon kommer gjerne til Norge for å vitne

Alpha Kallon (41) husker Breivik som svært interessert i diamanter, og synes det er tungt å bli framstilt som Breiviks mystiske Liberia-kontakt.

LIBERIA-GÅTEN: Dagbladet traff Alpha Kallon, mannen Anders Behring Brevik overført 40 000 kroner til etter en tur til Liberia i 2002 og som norsk politi ikke har lyktes med å komme i kontakt med, i USA. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale/Dagbladet
LIBERIA-GÅTEN: Dagbladet traff Alpha Kallon, mannen Anders Behring Brevik overført 40 000 kroner til etter en tur til Liberia i 2002 og som norsk politi ikke har lyktes med å komme i kontakt med, i USA. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MINNEAPOLIS (Dagbladet): Kallon er mannen Breivik overførte 40 000 kroner til etter en tur til Liberia våren 2002.

Norsk politi har forgjeves forsøkt å komme i kontakt med den mystiske mannen, men Dagbladet traff ham sammen med kjæresten Dekontee Glenn i Brooklyn Park like utenfor storbyen Minneapolis i Minnesota på en solfylt kveld. Her er de begge nå bosatt. De er tydelig preget av at Kallon er blitt trukket inn saken mot Breivik.  

- Jeg husker godt at jeg hørte om den grufulle terroren i Norge, men jeg koblet det selvsagt ikke til nordmannen jeg hjalp da han kom til Liberia for ti år siden, sier Alpha Kallon til Dagbladet.

har også statsadvokaten i Liberia startet etterforskning av Kallon. Selv synes han det hele er utrolig.

- Jeg kan ikke fatte at jeg er trukket inn i dette. Jeg har ingenting å skjule, og vil gjerne hjelpe politiet. Jeg kan godt komme til Norge og vitne, sier Kallon.

- Målløs Selv fikk han først vite om forbindelsen denne uka.

- Det er fryktelig. Jeg ble helt målløs da jeg fikk vite at jeg hadde vært guide for en terrorist som har ødelagt livene til så mange mennesker, sier Kallon. 

DEKKHISTORIE: Anders Behring Breivik hevder at pengene han overførte til Kallon var for å bygge seg opp et alternativt nettverk i Liberia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DEKKHISTORIE: Anders Behring Breivik hevder at pengene han overførte til Kallon var for å bygge seg opp et alternativt nettverk i Liberia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Breivik sa i 2002 at han dro til Liberia for å drive med diamanthandel, men hevder nå hardnakket det var en dekkhistorie. Nå sier han at var i Liberia for å møte en «serbisk krigshelt», som han påstår at var sentral for stiftelsen av det angivelige terrornettverket Knights Templar. For politiet er det svært viktig å komme til bunns i Breiviks påstander om terrornettverket.

- Kan komme til Norge Da Breivik var i det vestafrikanske landet i april og mai 2002, var det herjet av borgerkrig. De fleste av de få vestlige som kom dit, kom på jakt etter raske penger fra den omfattende diamantsmuglingen fra nabolandet Sierra Leone.

Politiet har avslørt at Breivik skaffet seg informasjon og utstyr for å omsette og veie diamanter, og denne uka sporet Dagbladet opp dokumentasjon i Liberia på at den terrortiltalte overførte 40 000 kroner til en konto tilhørende Kallon i banken Liberian Bank for Development and Investment i ukene etter Liberia-turen.

Leiebilpenger Politiet mistenker at Breivik ble offer for en svindel da han overførte pengene til Liberia. Breivik hevder på sin side at pengene var et ledd i å skaffe seg et alternativt nettverk i Liberia dersom møtet med serberen ikke gikk som planlagt. Selv rister Kallon på hodet av begge deler.

Han mener overføringen var betaling for leie av bil og annen hjelp.

- Jeg drev med luksusbiler. Men Breivik hadde ikke med seg nok penger til å betale. Derfor lot jeg ham leie bil på kreditt. Vanligvis kostet bilene 100 dollar per dag, men ettersom det var på kreditt, ble vi enige om at han skulle betale 200 dollar, forklarer han.

Kallon hevder at han nesten hadde gitt opp håpet om å få pengene da de plutselig tikket inn på kontoen hans.

- Hyggelig fyr Det er ti år siden Breiviks besøk og Kallon husker ikke lenger alle detaljene, men forklarer at ble kontaktet når Breivik trengte å bli kjørt rundt.

- Vi spiste også middag sammen noen ganger. Breivik snakket bare om forretninger. Han virket som han hadde mye penger og ville kjøpe diamanter som han kunne ta med seg til Europa og India. Han var en hyggelig fyr, flink til å snakke med folk og virket seriøs og smart. Det var ingenting som tydet på at han var en ekstremist eller at det var noe galt. Hadde jeg fått mistanke om det, hadde jeg slått alarm, forteller Kallon.

- Traff han en serber mens han var i Liberia?

- Nei, jeg tror ikke han gjorde det. Han møtte bare oss og de vi satte ham i kontakt med.

Kallon forteller at han tok Breivik med rundt til diamanthandlere han kjente fordi Breivik ønsket å kjøpe store mengder små, små diamanter.

- Han fikk se en del vareprøver, men var ikke spesielt imponert over kvaliteten og kjøpte ingenting. Han sa at han hadde gjort grundig research på internett før han kom, sier Kallon.

- Stoler på ham Han beskriver de siste dagene som uvirkelige når Dagbladet treffer ham og kjæresten utenfor hans faste treningssenter.

- Jeg trenger å avreagere litt, forklarer Kallon.

Å få vite at han er knyttet til Breivik-saken har også skapt turbulens i forholdet.

STØTTE: Kallon får støtte fra kjæresten Dekontee Glenn etter at han fikk vite at han knyttes til Breivik-saken. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
STØTTE: Kallon får støtte fra kjæresten Dekontee Glenn etter at han fikk vite at han knyttes til Breivik-saken. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Da jeg fikk høre om det, ble jeg livredd. Jeg begynte å tro at han holdt noe av fortida si skjult for meg, og at han kom til å bli arrestert. Men han har forklart alt for meg, og jeg stoler på ham. Han er en god mann, sier kjæresten Dekontee Glenn og tar et godt tak rundt ham.

OVERFØRTE: Her er dokumentet Alpha Kallon undertegnet da han åpnet kontoen Breivik seinere overførte penger til. Dagbladet sporet dokumentasjonen i Liberia. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
OVERFØRTE: Her er dokumentet Alpha Kallon undertegnet da han åpnet kontoen Breivik seinere overførte penger til. Dagbladet sporet dokumentasjonen i Liberia. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer