FIKK SPØRSMÅL: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim forlater Ila fengsel etter å ha gjennomført psykisk vurdering av Anders Behring Breivik. I den 243 side lange erklæringen de har kommet med, konkluderer de med at Breivik er paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
FIKK SPØRSMÅL: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim forlater Ila fengsel etter å ha gjennomført psykisk vurdering av Anders Behring Breivik. I den 243 side lange erklæringen de har kommet med, konkluderer de med at Breivik er paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig. Foto: Benjamin A. Ward/ DagbladetVis mer

Breivik krevde svar på disse sju spørsmålene

Før Anders Behring Breivik ville la seg undersøke av psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby, forlangte massemorderen at de svarte på sju spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen har de to rettsoppnevnte sakkyndige tilbrakt 36 timer i samtaler med norgeshistoriens verste terrorist. Men først måtte de vinne Breiviks tillit.

- Alle rettspsykiatere i verden misunner vel dere denne oppgaven? spurte Breivik psykiaterne, ifølge Dagbladets opplysninger.

Anders Behring Breivik fulgte opp med å avkreve Synne Sørheim og Torgeir Husby svar på sju spørsmål han hadde forberedt.

- Karaktermord - Jeg vil ikke bidra til mitt eget karaktermord. Multikulturalistene ser på de sakkyndige som politisk korrekte, sa han.

Breivik utdypet dette ved å gi beskjed om at han fant det vanskelig å samarbeide om undersøkelsene, dersom han ikke fikk høre psykiaternes syn på verden.

Iført belter Før samtalene fant sted, oppsto det uenighet mellom de sakkyndige og fengselsledelsen på Ila. Av sikkerhetshensyn, ønsket fengselsledelsen at samtalene skulle gjennomføres med Breivik og psykiaterne i hvert sitt rom.

Samtaler via høyttaleranlegg var uholdbart for psykiaterne, og klagen ble hørt. De ble plassert i et stort rom, med to fengselsbetjenter
til stede. Breivik ble fraktet til møterommet i transportbelter, men hadde høyre hånd fri, ifølge Dagbladet opplysninger.

- Heldig Anders Behring Breivik forklarte psykiaterne at en darwinist er en pragmatiker, med logisk kynisme overfor politiske beslutninger.

- Et politisk problem kan ha to tilnærminger, menn er pragmatiske og logiske, mens kvinner bruker emosjoner for å løse problemet. Darwinismen ser på mennesket fra et dyrs perspektiv, og handler ut fra hundens øyne, forklarer Anders Behring Breivik.

Massemorderen skrøt av at han kan mye psykologi, og at han har studert faget i 15 000 timer, noe som tilsvarer ni års studier.

- Jeg kan vurdere øst- og vestkantfolk ved å se på klær, sminke, klokke og andre små detaljer, uttalte han.

Breivik ga psykiaterne beskjed om at han hadde «avslørt dem».

- Jeg vet at ingen av dere er marxistisk orientert, men begge er politisk korrekte og støtter multikulturalismen, sa han, ifølge Dagbladets opplysninger.

Synne Sørheim og Torgeir Husby ønsker ikke å kommentere innholdet i sin erklæring, fordi det er opp til Oslo tingrett å avgjøre hvilke deler av den som skal gjøres offentlig tilgjengelig.