Breivik krever en times taletid

Under sluttprosedyren på fredag.

VIL SNAKKE: Anders Behring Breivik uttalte i retten i dag at han ønsker en times taletid under sluttprosedyren den 22. juni.  Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
VIL SNAKKE: Anders Behring Breivik uttalte i retten i dag at han ønsker en times taletid under sluttprosedyren den 22. juni. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik fikk i dag komme med sine kommentarer til de sakkyndige Terje Tørrissen og Agnar Aspaas som i to dager har redegjort for sine vurderinger av ham.

Men da Breivik fikk ordet, henvendte han seg direkte til retten.

- Jeg har et par kommentarer til retten. Jeg vil informere om at den 22. juni ønsker jeg at dere setter av en time til sluttbemerkninger, sa massemorderen.

- Jeg tviler på at jeg vil bruke så lang tid, men i tilfelle, fortsatte han.

200 punkter Deretter rettet Breivik fokuset over på rettspsykiatrien. Han har flere ganger tidligere påpekt at han mener det er mye feil i de to forskjellige sakkyndige vurderingene av ham.

- Jeg skulle gjerne kommentert 200 forskjellige punkter jeg vil tilbakevise, men jeg har ikke mulighet til å gjøre det, sa Breivik.

Videre kom Breivik inn på de to personlighetsforstyrrelsene Terje Tørrissen og Agnar Aspaas mener han har: dyssosial og narssisistisk personlighetsforstyrrelse.

- Narsissistisk og dyssosial personlighetsforstyrrelse er alvorlige diagnoser som gjør at man ikke klarer å fungere i samfunnet, begynte han, før han ble mer personlig:

- Når det gjelder dyssosial personlighetsforstyrrelse, så ble det lagt til grunn at Aspaas mener jeg systematisk plaget barn som liten. Altså, det stemmer overhode ikke. Det var inspirert av "Teenage mutant ninja turtles", sa Breivik, med henvisning til det popkulturelle fenomenet fra slutten av 80-tallet.

- Ujålete siden 2005 - Når det gjelder det narsissistiske, må den pompøse framstillingen sees i et markedsføringsperspektiv. Kompendiet er ikke en god indikator på grandiositet, fortsatte han.

Flere av Breiviks venner som har vitnet i retten har fortalt at Breivik alltid har vært svært utseendefiksert. Og Aspaas og Tørrisen har trukket fram dette som noe som kan bekrefte Breiviks grandiositet eller narsissistiske personlighetsforstyrrelse. Men også her tar alle feil, ifølge Breivik.

- Det stemmer ikke at jeg er jålete. Jeg har ikke vært jålete siden 2005, sa han.

At han ikke er utseendefiksert har han understreket flere ganger tidligere i løpet av rettssaken. Den 29. mai sa han blant annet:

- Jeg har ikke vært forfengelig etter 2006, og har aldri brukt sminke.

 - Jeg har heller aldri vært feminin, tilføyde han.