Breivik la plan om å arrangere fest for muslimer i Oslo spektrum

Under festen ville Anders Behring Breivik utløse en bombe.

TERRORMÅL:  En av de tidligste terrorplanene til Anders Behring Breivik var å lage et arrangement for muslimer i Oslo spektrum for så å sprenge en bombe. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TERRORMÅL: En av de tidligste terrorplanene til Anders Behring Breivik var å lage et arrangement for muslimer i Oslo spektrum for så å sprenge en bombe. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I flere lange avhør har Anders Behring Breivik forklart seg om når og hvordan han utviklet sine radikale holdninger.

Alt som 21-åring hadde Breivik sin spesielle ideologi klar, har forsvarer Geir Lippestad tidligere sagt.

Terrorplanene kom seinere.

Til politiet har Breivik uttalt at han i 2001 var på søken etter muligheter til å forme samfunnet slik han ønsket at det skulle være.

Han vurderer både ikke voldelige og voldelige alternativer. 

Bombe i spektrum Til politiet forteller han detaljert om en grotesk plan han utviklet i 20-årsalderen.

Han ville tjene nok penger til å kjøpe og leie Oslo spektrum. Her ville han arrangere en stor muslimsk markering hvor han samlet 50 000 muslimer.

Under spektrum ville han grave ned en bombe som skulle sprenge under arrangementet.

Han beskiver planen som ikke veldig seriøs.

Senere konkluderte han med at en slik plan ville vært strategisk dårlig fordi den etter hans oppfattning ville gitt muslimene massiv sympati.

I et annet avhør sier han til politiet at han mener det er et bomskudd og fokusere på angrep mot muslimer, fordi han ikke anser dem for å være forrædere siden de ikke er nordmenn. 

Ønsket fire bomber Til politiet har Breivik forklart seg om en rekke steder han vurderte som terrormål.

Han ville helst ha satt ut fire kjøretøy med sprengstoff; En ved regjeringskvartalet, en ved Gunerius kjøpesenter i Oslo sentrum, en ved lokalene til Arbeiderpartiet og en ved slottet.

Dersom han overlevde ville han oppsøke Blitzhuset, Dagsavisen og lokalene til Sosialistisk Venstreparti (SV).

Han gikk derimot vekk fra dette fordi det var vanskelig å gjennomføre, blant annet fordi det ville vært for anstrengende å produsere nok sprengstoff.

Også NRK, TV2 og journalistkonferansen Skup nevner han som terormål. Hvilke mål han mener har høyest prioritet varier noe fra avhør til avhør.